in

9. MARTA NAROD JE RUŠIO SLOBU! Snimak sa demonstracija pokazao je ko je čuvao leđa Vuku, bili su ŽIVA SILA (VIDEO)

Giška i Knele na demonstracijama čuvaju Vuka, Foto: Foto: Youtube/aldrasko

Pre tačno 30 godina dogodile su se demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića  u Beogradu, gde je te 1991. godine bio prvi veliki miting Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, a podržali su ga i još neke opozicione stranke protiv režima Miloševića, ali i ljudi iz podzemlja na čelu sa živim silama Giškom Božićem i njegovim učenikom Aleksandrom Kneževićem Kneletom koji su kao deo Vukovog obezbeđenja zajedno sa njim stajali na spomeniku Kneza Mihaila na Trgu u centru grada, što su zabeležile i kamere u to vreme.

Giška Božović, rođen u Peći 1955. u Peći, bio je bokser i kriminalac, krupan i jak čovek koji se pridružio Vuku Draškoviću i njegovom Srpskom pokretu obnove, najvećoj opoziciji vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS) Slobodana Miloševića. Prateći tadašnji trend, osniva paravojnu formaciju Srpska garda koja kratko učestvuje u tek započetom ratu u Hrvatskoj. Knežević, kao Božovićev najbolji đak, postaje član Garde i navodno učestvuje i u borbama u Borovu selu kod Vukovara. Postaje i deo obezbeđenja Vuka Draškovića, a na nekim snimcima demonstracija 9. marta 1991. vidi se kako stoji odmah do Draškovića na spomeniku knezu Mihajlu na Trgu Republike.

Đorđe Božović Giška ubijen je u Gospiću krajem 1991. godine pod ne baš jasnim okolnostima.

Nakon smrti svom mentora, Knele postaje blizak sa Radojicom Nikčevićem, tadašnjim tajkunom koji je zahvaljujući dobrim političkim vezama sa SPS-om dobro plivao u rasturenoj privredi tadašnje Jugoslavije. Ima priča da, promenivši političku opciju, Knele učestvovao u razbijanju studentskih demonstracija 1992. godine i odrađivao još neke prljave poslove za režim.

Pored tih poslovno-političkih veza, mladi i temperamenti Knežević često upada u probleme sa drugim kriminalcima. 

Podsetimo, povod za demonstracije bilo je traženje ostavke generalnog direktora Televizije Beograd Dušana Mitevića i ministra policije Radmila Bogdanovića, ali su se kasnije pretvorile u demonstracije protiv Slobodana Miloševića.

U masovnim demonstracijama na beogradskim ulicama dve osobe su izgubile život.

Kasno uveče je uhapšen lider SPO-a Vuk Drašković.

(Espreso)