in

CENE STANOVA SKAČU ZBOG STIROPORA? Pozvali smo ljude koji se bave ovim poslom, SVE SU NAM LEPO OBJASNILI!

Skaču cene kvadrata, Foto: Profimedia

Proizvođači stiropora podigli su cene između 40 i 50 odsto, što je izazvalo probleme na tržištu, jer to poskupljenje pogađa sve one koji grade kuće ili stanove, posebno kada se rade fasade.

Kontaktirali smo preduzeće “Fima” da nam kaže nešto više o ovome i kako je ovo poskupljenje cena uticalo na njih.

Na pitanje zašto je poskupljenje cena stiropora uticalo na porast cene kvadrata, rekli su da, verovatno, nije samo stiropor uticao na povećanje cena, već da tu uticaj ima i poskupljenje drugih materijala. 

Do samog rasta cena svih tih proizvoda došlo je zbog povećanja cene nafte na svetskom tržištu. Zapravo je to jedna nepoznanica, jer se nešto dešava na tržištu, a niko ne zna konkretno šta.

Kao jednu od opcija naveli su koronu. Tu se javljaju problemi kao što je nemogućnost transporta. 

Proizvod koji ova firma koristi nabavlja od Petrohemije, odnosno uvoze sirovine iz inostranstva (Rusije, Nemačke), a oni i te kako vode računa o cenama sirovina, zato je  nemoguće naći negde povoljnije proizvode, jer je razlika u cenama jako mala.

Kao i ostale firme, “Fima” nije očekivala da će u januaru, februaru i martu doći do naglog skoka cene sirovina. 

Na pitanje da li je to uticalo na njihovo preduzeće, rekli su da je cena sirovine koju oni koriste prošle godine iznosila oko 0,90 centi po kilogramu, uz prevoz i ostale troškove, a sada se cena čak duplo povećala. 

Konstantno nam javljaju da rastu cene, iz nedelje u nedelju, a nikako da dobijemo materijal koji tražimo.


Nikada se nije desilo da su ovako nagli skokovi cena.

Ono čemu se oni nadaju, jeste da cene budu stabilne, da imaju jasne parametre u poslovanju.

I sami kupci su svesni do čega je došlo, i kada ih pitaju kolika je cena nekog proizvoda, oni ne znaju koji odgovor da im daju. Takođe, nisu mogli da dođu do potrebnih proizvoda, jer ih nema. Stalno ih obaveštavaju kako je poskupela cena, i kada traže taj proizvod, samo im kažu da im ne mogu poslati ništa, jer se čeka nova cena. 

Bonus video:

(Espreso/D.Š.)