in

DA LI ĆE SE UVESTI VANREDNO STANJE ILI NEŠTO DRUGO? Srbija čeka, pred Kriznim štabom su 3 opcije!

Krizni štab, Foto: Printscreen, Zorana Jevtić

U Republici Srbiji do 15 časova 11. marta 2021. godine registrovan je ukupno 503.291 slučaj kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 17.049 osoba od kojih je 4.595 pozitivno. U poslednja 24 sata preminule su 24 osobe. Krizni štab sutra u 11 časova razmatraće na sednici nove mere u borbi protiv koronavirusa.

Krizni štab bi još jednom trebalo da detaljno razmotri epidemiološku situaciju, a stanje na terenu ne “miriše” na dobro.

Koje opcije su u igri

Konačna odluka Kriznog štaba trebalo bi da bude poznata sutra, ali kako sada stoje stvariu opticaju tri seta mera, od blažih ka težim – crvena, žuta i zelena.

Na stolu će nesumnjivo biti radno vreme kafića, prodavnica, ali i eventualni dalji prelazak više đaka na onlajn, prelazak državnih firmi na rad o kuće, pa čak i promena na granicama gde bi se tražio PCR test i za ove koji dolaze iz šest zemalja za koje sada ne treba (Albanija, Bugarska, Mađarska, Crna Gora, BiH i Severna Makedonija).

Ipak, po svemu sudeći, policijski čas i vanredno stanje nisu opcija. Ekonomsko-politički deo Kriznog štaba je prevagnuo u svojim argumentima da bi takva vrsta “zaključavanja” Srbiju previše koštala.

To je objasnio i prenkoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je izjavio da bi svaki dan zaključavanja državu košao oko 190 miliona dolara, a po toj računici sedam dana lokdauna koliko traže lekari bilo bi oko 1,35 milijardi.

Najstroži set mera iliti simbolično nazvana crvena koverta podrazumevao bi u ovim uslovima najstrožu opciju i onu za koju agituje medicinski deo Kriznog štaba već danima.

Crvena opcija

Crvena opcija za koju se zalažu lekari podrazueva potpuno zatvaranje svih radnji osim prehrambenih na sedam do deset dana. Svi đaci osnovnih škola, uz već “iseljene” srednjoškolce, bi prešli na onlajn nastavu, a i svi zaposleni u državnim firmama bi prešli na rad od kuće ako je to moguće.

Zelena opcija

Zelena opcija za koju se zalaže privreda i koja je bila u primeni prošlog vikenda podrazumevala bi zatvaranje svih prodavnica, sem prehrambene robe, ali samo za vikend. Srednjoškolci bi nastavili još jednu nedelju na onlajn nastavi, ostali bi išli po dosadašnjem sistemu. Verovatno bi se pojačala i kontrola po skijalištima, ali i po gradovima u kafićima, restoranima i noćnim klubovima.

Žuta opcija

Žuta opcija predstavlja kompromisno rešenje između ove dve strane. Pa tako ovo srednje rešenje predlaže vikendom zatvaranje svih radnji sem prehrambenih, ostalim danima mogu biti otvorene do 14.00 ili 17.00. Đaci od petog do osmog razreda, uz već “iseljene” srednjoškolce, prešli bi na onlajn nastavu. A uz ovo rešenje moguće je i ukidanje dozvole da se iz šest okolnih zemalja u Srbiju može ući bez PCR testa.

Bonus video:

(Espreso / Informer)