in

Deca su na meti Britanskog soja! Da li u novom talasu oboleva više mališana, kakvi su simptomi?

Dramatične korona brojke koje se iz dana u dan nižu u Srbiji delom su i posledica širenja britanskog soja kovida 19 u našoj zemlji. Sada je poznato da je najmanje svaki treći u Srbiji zaražen upravo ovom opasnom mutacijom koja osim što se brže širi, češće napada i mlađu populaciju. Koliko su deca ugrožena, da li je vidljiv porast u broju zaraženih i kakvi su zapravo simptomi britanskog soja korona virusa?

Noć za nama pokazala je koliko je aktuleni talas korone u Srbiji agresivan. O tome je govorio i zamenik direktora KBC “Dr Dragiša Mišović” Predrag Savić navodeći da su mnogi pacijenti primeljni sa progresivnom obostranom upalom pluća i da se u pojedinim slučajevima stanje i pogoršava. Kako je naveo, u bolnici je trenutno smešteno i 14 dece i 11 trudnica koji su oboleli od kovida.

Porast broja zaražene dece u Srbiji zapažen je još krajem februara kada je na odeljenju bilo devetoro dece, a primećen je i povećan broj pregleda u ambulntama.

Ovi brojevi, iako naizgled nisu veliku, zabrinjavaju jer u prethodnim talasima deca ili nisu masovno obolevala ili nisu imala nikakve simptome.

Da li se situacija sa obolevanjem dece od korone u Srbiji zasita dramatično pogoršala, pitali smo pedijatra iz DZ Čukarica dr Dejan Jonev. On ukazuje da deca, prema iskustvu iz njegove prakse, i dalje mahom prolaze asimptomatski.

– U mom dosadašnjem iskustvu, deca prolaze gotovo asimptomatično. Imaju par dana temperaturu i to je sve od simptoma. Dešavalo se da su oba roditelja pozitivna, da se detetu test pokaže pozitivnim, a da prođe samo sa temperaturom – kaže dr Jonev.

Kakvo je stanje u školama Srbiji?

Ipak, epidemiolog dr Predrag Kon ocenio je da u našim školama upravo dominira britanski soj.

– Najviše je primećeno da tamo ne koriste zaštitne maske. Bar po onome što se može videti u školama – dodao je dr Kon.

I zaista, u prethodnom periodu, posebno od sredine februara, došlo je do povećanog broja učenika koji su pozitivni na korona virus. Uvećao se i broj obolelih među zaposlenima.

Kako je “Blic” već pisao, te brojke trenutno nisu drastične, ali je problem što su počele da rastu. Naime, pozitivno je 0.6 odsto učenika i 1.7 odsto zaposlenih u srednjim školama, dok je u osnovnim 0.3 pozitivnih učenika i 1.6 odsto zaposlenih.

Šta znamo o britanskom soju i zašto je opasan za decu?

Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazala su dve važne stvari o ovom soju, zbog čega je ova zemlja odlučila da u piku korona talasa, uprkos uspešnoj i masovnoj vakcinaciji, ipak zadrži stroge mere i “lokdaun”.

Prema podacima do kojih je došla britanska naučna zajednica, ovaj soj zarazniji je oko 60 odsto od obične varijante korona virusa, a broj zaraženih britanskim sojem među decom mlađom od 15 godina mnogo je veći, u poređenju sa brojem zaraženih drugim sojevima korona virusa u istoj starosnoj grupi.

Novi soj virusa nazvan B.1.1.7, koji se pojavio u Velikoj Britaniji tokom novembarskog karantina, u vreme prvog školskog polugodišta, nastao zbog toga što je ova varijanta efikasnija u zaražavanju dece nego raniji oblici.

Profesorka Vendi Barkli sa Kraljevskog koledža London i članica NERVTAG-a tvrdi da su mutacije olakšale prodor virusa u ljudske ćelije, pa su samim tim i deca sklonija zarazi, a do sada su odrasli bili lakša “meta”.

– Deca su podložna ovom virusu kao i odrasle osobe, pa možemo, s obzirom na njihov obrazac mešanja, očekivati više zaražene dece – navela je Berkli.

Takođe, utvrđeno je i da je novi virus infektivniji za 50 do 70 odsto, ali se ne veruje da je smrtonosniji, niti da izaziva teže oblike bolesti kod dece i odraslih.

U svakom slučaju, Deca su do sada korona virusom bila zaražena u mnogo manjem broju nego što obolevaju od drugih respiratornih bolesti, uključujući grip.

Dr Eric Feigl Ding, epidemiolog i gostujući predavač na Harvardu, sredinom februara objavio je na Tviteru set podataka koji pokazuje da je britanski soj korona virusa zarazniji kod dece.

– Podaci iz Velike Britanije pokazuju naglo veću pozitivnost kovida-19 u Engleskoj (gde je novi soj virusa visokodominantan) kod dece uzrasta od pet do devet godina, i kod dečaka i kod devojčica, tokom četiri uzastopne nedelje – napisao je dr Ding.

U pismu Izraelskog udruženja pedijatara navodi se velika zabrinutost zbog stope bolesti kod mlađih učenika. U daljem tekstu se navodi i da umesto da oko 29 odsto novih slučajeva potiče od dece i tinejdžera, kao u drugom talasu, sada je to oko 40 odsto. Najveći skok zabeležen je kod dece uzrasta od šest do devet godina.

Simptomi britanskog soja

Na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji naučnici su, na osnovu analize stope incidencije simptoma koje je prikupila Svetska zdravstvena organizacija, identifikovali redosled simptoma i kako se oni razvijaju.

Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu sledećim redom:

– Groznica

– Kašalj i bolovi u mišićima

– Mučnina i povraćanje

– Dijareja

Mutacije korona virusa

Britanski soj nije jedina mutacija korona virusa koja se pojavila. Već krajem prošle godine zabeleženi su slučajevi brazilske i južnoafričke mutacije.

Južnoafrički soj – Soj pod nazivom 501.V2 je otkriven u Južnoj Africi sredinom decembra, a kasnije, između ostalih zemalja, i u Velikoj Britaniji i Japanu, preneo je Gardijan. Južnoafrički soj kovida je otkrivena kod muškarca koji se vraćao iz Južne Afrike u Francusku, u regiju koja se graniči sa Švajcarskom.

Brazilski soj – Takozvani brazilski soj pokazalo se da je veoma sličan britanskoj verziji, ali da ne izaziva teže kliničke slike nego prvi oblik korone ipak se brže i lakše širi. Naučnici su to objasnili rečima da je izmenjen deo šiljaka odnosno proteina koji je odgovoran za “kačenje” za ljudske ćelije.

Podsetimo, novi soj korona virusa prvi put je otkriven u septembru u Velikoj Britaniji. Za dva meseca je oko četvrtina slučajeva u Londonu bila ova nova varijacija.

U Srbiju ga je krajem decembra prošle godine donela jedna putnica iz Londona. Ona je na PCR testu bila negativna, a njen muž je imao dvostruku upalu pluća.

Bonus video:

(Espreso/Blic)