in

DOMAĆI ŽIVINARI U PROBLEMIMA Potrošnja mesa pada, gubici se gomilaju

Domaći živinari poručuju da će se, ako što hitnije ne budu uvedene odgovarajuće mere zaštite domaće proizvodnje, mnogi od njih naći u svojevrsnom kolapsu.

Poručuju da su pad potrošnje na domaćem tržištu u proteklom periodu, te prekomeran uvoz mesa i prerađevina, učinili da se peradari iz Srpske i BiH uhvate za glavu, sabirajući minuse u svom poslovanju. Spas, između ostalog, vide u privremenoj obustavi uvoza u BiH proizvoda iz pomenutog sektora, odnosno uvođenju prelevmana na robe iz inostranstva, piše Srpskainfo.

Ovaj period u sektoru živinarstva ocenjuju kao najteži u poslednjih pet i više godina. Upozoravaju da, međutim, ne znaju koliko će još moći tako, jer su, kako priznaju, na samom izmaku finansijske snage.

Još od ranije, mada bezuspešno, zahtevaju smanjenje ukupnih davanja i ukidanje parafiskalnih nameta, povećanje stimulacije za proizvodnju, obezbeđivanje povoljnijih izvora finansiranja proizvodnje, zaštitu domaće proizvodnje i eliminaciju nelojalne konkurencije.

Otežan plasman

U Udruženju živinara RS naglašavaju da se stanje u ovoj oblasti samo usložnjava.

– Plasman je veoma otežan, a muku mučimo i sa zalihama gotovih proizvoda i mesa u klaonicama, kako zbog pada potrošnje, tako i zbog velikog uvoza. Epidemija korona virusa je dodatno pogoršala situaciju, jer je cena pilećeg mesa bila zamrznuta, dok su cene sojine sačme i kukuruza, koje uvozimo, drastično porasle. Posle marta je ukinuto zamrzavanje cena, ali nismo mogli da korigujemo cene zbog stanja na tržištu. Takođe, uvozimo čak 85 odsto sirovina za stočnu hranu, čija je cena porasla zbog pandemije, kao i trošak transporta – objašnjava za Srpskainfo sekretar ovog udruženja Nebojša Rakić.

Prema njegovim rečima, ogroman problem živinarima bilo je zatvaranje hotela i restorana u RS i BiH, koji su veliki potrošači mesa i jaja.

Foto: RAS Srbija

Ogroman problem živinarima je bilo zatvaranje hotela.

– Kad je reč o izvozu u Srbiju i Hrvatsku, tamo su sada duplo niže cene nego pre korone, pa nam se ne isplati izvoziti. Takođe, bojimo se najave izvoza iz Evrope u BiH, a ako do toga dođe, biće to po damping cenama. Naime, njima je bolje ovde prodavati meso po marku nego da tamo plaćaju marku da se ono uništi. Prodajne cene kod nas opadaju, naplata s produženim rokovima plaćanja je otežan – objašnjava Rakić.

Podseća da su živinari pre par dana imali sastanak s ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji im je obećao da će obići domaća preduzeća iz ove branše, te videti šta može da se učini da se pomogne živinarima.

– Ranije smo od entitetske vlasti tražili da regresiraju kamate za naše kredite, ali ništa nismo postigli, uz objašnjenje da za to nema novca. Takođe, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je rekao da će priča s prelevmanima teško ići, jer tako rizikujemo kontramere. Videćemo šta će biti u narednom periodu – poručuje Rakić.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH naglašavaju da celokupna domaća prerađivačka industrija zahteva hitnu zaštitu.

Nemanja Vasić, potpredsednik ove komore, naglašava da je sada pravo vreme za uvođenje mera kako bismo, do neke sledeće eventualne krize, ojačali svoje proizvodne kapacitete.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Nemanja Vasić

– Svaki sporazum ima klauzulu da, ako je domaća proizvodnja ugrožena, država može da uvede mere zaštite. Mi ništa nećemo uspeti ako carine ne uvedemo u paketu, i za sirovine i za gotove proizvode iz uvoza. Dakle, mere koje bi nam pomogle su sezonska zabrana uvoza, te uvođenje prelevmana za kompletnu prerađivačku industriju – kaže Vasić za Srpskainfo.

Naglašava da su u posebnom problemu proizvođači svinjskog i goveđeg mesa, koje nije zaštićeno carinama, zbog čega je njihova proizvodnja svedena na minimum.

Domaći peradari više puta su se obratili i potrošačima u RS i BiH, apelujući na njih da kupuju domaće proizvode.

– Time za sebe i svoje porodice obezbeđuju kvalitetnu, zdravu i sigurnu hranu iz kontrolisane proizvodnje. Takođe, doprinose očuvanju radnih mjesta ogromnog broja zaposlenih i egzistenciji njihovih porodica – poručili su više puta iz Udruženja živinara RS.

“Nema dugovanja poljoprivrednicima”

U Ministarstvu poljoprivrede RS kažu da se svim poljoprivrednicima, pa i peradarima, pomoglo tako što su prihvaćeni apsolutno svi zahtevi za kapitalne investicije podneseni u ovoj godini.

– Tako će, umesto planiranih 6,9 miliona, za kapitalne investicije u 2020. biti izdvojeno 14 miliona KM. Podeljen je regresirani dizel, gde će umesto planiranih 5,5 miliona, biti isplaćeno 7,4 miliona KM. Podsticaji se isplaćuju redovno, a prema poljoprivrednicima nemamo nikakvih dugovanja – kažu u ovom ministarstvu za Srpskainfo.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0