in

Dr Kon ne sme ni da pomisli da kaže ŠTA SE DEŠAVALO na sednici Kriznog štaba

Predrag Kon, Foto: Printscreen / Kurir TV

Kako je epidemiolog dr Predrag Kon izjavio, na sednici Kriznog štaba bilo je razmene mišljenja, ponekad energične, ali odluka koju prenosi je odluka celog Štaba, ne samo medicinskog dela.

Upitan da li, kako je politički deo štaba obrazložio zbog čega neće uslišiti predloge medicinskog dela, kada je i on sam rekao da zatvaranje kafića i restorana nema alternativu, Kon je odgovorio:

– Nema tu obrazloženja, ovo su odluke. Šta je bilo iza vrata, ostavljam za taj događaj. Bilo je razmene mišljenja, energičnih ponekad, a rezultat je ovo što prenosim – prenosi Tanjug.

On je rekao da će se razgovori nastaviti u utorak, kada će štab ponovo zasedati.

– Značajan je poziv za vakcinaciju, jer dugotrajno zatvaranje teško da je opcija za Srbiju, ali je nemoguće nereagovati na ovakvo povećanje virusa. Ovo je rešenje sa kojim ja izlazim ispred Kriznog štaba. Ne medicinskog dela, već celog štaba – rekao je Kon.

Na pitanje da li je bilo nesporazuma oko stavova, Kon je rekao da kako god to neko shvata, kao nesporazume, razmenu mišljenja ili konflikte, svi su, ceo štab na istom zadatku.

Kon je rekao da je činjenica da poslednja četiri dana nema povećanja broja zaraženih iz dana u dan, iako su brojevi na ogromnoj “visini” od oko 4.000.

– To je jedan od razloga zašto je svaka mera koja sprečava kontakte, makar i na kratko, iako nije opšte dovoljna i teško da će moći da se brani, ali bolje nego da nemamo nikakve mere – rekao je Kon.

Upitan da li će podneti ostavku ili preduzeti odgovornost ako današnje mere ne daju rezultete, Kon je rekao da on odgovornost neprekidno nosi, čim je u štabu, u kojem će ostati do kraja epidemije.

– Sada je važno što pre sprečiti kontakte, a ljudi treba da shvate da se ogromna energija ulaže da se spreči zaražavanje. Moramo naći način da se izborimo sa virusom koliko god izgleda teško – rekao je Kon.

Na pitanje kakvi su efekti vakcinacije, Kon je rekao da građani koji su se vakcinisali povećavaju barijeru imuniteta i da treba da nastavimo tako.

– To je jedini put i izlaz iz ove situacije, jer ako idemo samo na zatvaranja vrtećemo se u krug, a ovaj posao moramo da privedemo kraju – rekao je Kon.

(Espreso/Telegraf)