in

Koliko vremena treba da prođe od vakcinacije da bismo bili BEZBEDNI?

Dr Milanko Šekler pojasnio sve o razvoju imuniteta posle vakcinacije protiv korone, Foto: Printscreen / RTS

Vakcinacija u Srbiji dobro napreduje, a stručnjaci polažu velike nade u imunizaciju kao način da se zaustavi epidemija. Dr Milanko Šekler je u Beogradskoj hronici istakao da nema potrebe kontrolisati nivo antitela nakon vakcinacije, što radi sve veći broj ljudi.

“Pojavljuje se ogroman broj ljudi koji je nestrpljiv, u stvari nema potrebe da kontrolišu antitela, ali to je posalo moderno, kao neko takmičenje”, rekao je dr Šekler, dodajući da nivo antitela nije najvažniji parametar.

“Antitela jesu važna kao neutrališuća, koja treba da spreče njegov prodor u organizam pre nego što počne da se razmnožava. Ali moramo da znamo da postoji i celularni imunitet koji je isto vrlo bitan i koji predstavlja limfocite kao neku vrstu milicije, koja našom vakcinom dobije sliku onoga što treba da prati i uništava ako se nađe u organizmu. Znači, povećava broj policajaca, mobiliše T limfocite, koji kruže krvotokom i gde god vide tu sliku koju im je pružila naša vakcina uništava, guta bukvalno. Dok antitela služe da virus zalepe za njega i spreče da se veže za ćeliju. Znači, ovi sprečavaju da uđe, a ovi ga neutrališu – obe grane su vrlo bitne, tako da ne možemo samo da merimo antitela”.

Dr Šekler savetuje da posle vakcinacije što više izbegavate stresne situacije, da dovoljno spavate, povedete računa o ishrani, ali i objašnjava koliko posle prve doze vakcine niste bezbedni.

“Potrebno je da se postigne određen nivo antitela da bi se dostigla neka zaštita, neke vakcine prave brže, recimo Fajzer pravi brži skok antitela, Sputnjik pravi nešto malo slabije, isto tako brzo, Sinofarm koji ima najmanje vakcinalnih reakcija pravi sporije, zašto? On počinje tek posle druge doze desetak dana da pravi antitela i to traje do četvrte nedelje. Stalno govorim, posle prve doze jedno šest nedelja smatraj da nisi bezbedan, to i dalje važi. Bez obzira koju vakcinu primite, neka vam to bude u glavi”, poručio je.

(Espreso / Mondo)