in

Lekari su na izmaku snage, najteži pacijenti se šalju u Novi Pazar

U opštini Tutin na samoinicijativu lokalne samouprave uvedena je vanredna situacija, usled svakodnevnog porasta obolelih od korona virusa. Trenutno je zaražena 91 osoba, ali se veruje da je taj broj daleko veći i stanje u ovoj opštini je alarmantno.

– Nemamo nikakvu komunikaciju sa nadležnima u Zavodu za javno zdravlje, sve se svodi na neredovne telefonske razgovore. Prepušteni smo sami sebi i to je veliki problem u ovoj situaciji. Svi pregledi se obavljaju u Domu zdravlja u kom ponestaje svega i lekova i opreme, a ne mogu ni da se prime svi pacijenti koji dolaze sa simptomima sličnim korona virusu. Svi lekari, njih 43 su na izmaku snage, rade po 24 sata i ne idu kućama – izjavio je za RINU, načelnik Opštinske uprave u Tutinu, Adnan Šehović, prenosi Telegraf.

Najteži pacijenti se šalju u Novi Pazar, a zatim, kako ističe Šehović, nema povratne informacije ukoliko oni dalje budu prebačeni u neki drugi zdravstveni centar.

– Ono što nas posebno plaši je podatak da niko nikoga nije obavestio kako treba da postupamo, sve se radi na osnovu nekih ranijih iskustava. Molim sve nadležne da obrate pažnju na nas, znamo da situacija u državi trenutno nije laka, ali i mi smo građani ove zemlje i zaista nam je neophodna pomoć – naglasio je Šehović.

Lokalna samouprava uspela je da nabavi jedno sanitetsko vozilo, jer se pacijenti svakodnevno prevoze do Novog Pazara. Angažovano je oko 20 lica koja pomažu medicinskim radnicama, a koje će opština platiti iz svog sopstvenog budzeta.

VIDEO: Pogledajte kojom brzinom se korona virus širi u restoranu

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0