in

MERIMA ISAKOVIĆ NEĆE MOĆI DA SVEDOČI PROTIV LEČIĆA, NJEN SLUČAJ JE ZASTAREO! Advokat je sve DETALJNO OBJASNIO

Neće moći da svedoči, Foto: Dragan Kadić / printscreen

Glumica Merima Isaković optužila je Branislava Lečića za zlostavljanje, nakon čega se pokrenulo pitanje koliko novi slučaj “pojačava” optužbe protiv glumca u slučaju Danijele Štajnfeld.

Glumica Merima Isaković objavila je delove svoje knjige o zlostavljanju, u kojoj nije želela da imenuje zlostavljača koji ju je napao kada je imala samo 18 godina, 1978. godine. Međutm, nedavno je javnosti saopštila da je u pitanju glumac Branislav Lečić.

Na pitanje koliko novo priznanje može da “pojača” dokaze protiv Branislava Lečića u slučaju Danijele Štajnfeld, da li može da oteža njegov položaj i poveća sumnje protiv njega, advokat Svetozar Vujačić kaže za MONDO da to nije moguće, jer je slučaj koji se desio Merimi Isaković odavno pravno zastareo.

ZASTARELOST NASTUPA POSLE 35 GODINA

Formalno pravno gledano, ako se sve desilo na način i kada je Merima Isaković opisala, taj slučaj je sada zastareo i nema nikakav utucaj na Lečića, kaže advokat za MONDO.

“Prema zakonu, ako prođe više od 35 godina od silovanja, nastupa apsolutna zastarelost, što znači da žrtva silovanja više ne može sudski da goni izvršioca, niti da utiče na druge postupke protiv njega na bilo koji način”, kaže Vujačić.

Advokat podseća da je zaprećena kazna za delo silovanja od tri do 12, a maksimalno 30 godina, što zapravo ima veze sa brzinom zastarelosti krivičnog dela.

“Zastarelost prati visinu kazne. Što je veća kazna, zastarelost kasnije nastupa. Ipak, s obzirom da je prošlo 43 godine od navodnog počinjenja dela silovanja od strane Lečića, zastarelost je svakako nastupila i tu nema sumnje”, objašnjava advokat.

NIJE NI ŽRTVA NI SVEDOK?

Sve to zapravo znači da slučaj glumice Merime Isaković nikako ne može da utiče na slučaj Danijele Štajnfeld, koja je Lečića takođe optužila za silovanje.

“Merima ne može da utiče na ishod slučaja Lečić-Štajnfeld ni u pozitivnom, ni u negativnom smislu. Merima ne može da bude oštećena, pokrene parnični ni krivični postupak, jer bi prijava bila odbačena. Osim toga, nema nikakava posredna i neposredna saznanja da bi bila svedok u slučaju Danijele Štajnfeld”, kaže advokat Vujačić.

NOVI SLUČAJ BI OTEŽAO POLOŽAJ LEČIĆA

Kako kaže, potpuno bi drugačije bilo da je Lečića za silovanje optužila druga ženska osoba čiji slučaj nije zastareo i koja je silovanje blagovremeno prijavila.

“Ako se istraga pokrene u zakonskom roku i ako se izvedu dokazi, može da se desi da se dva predmeta silovanja spoje u jedan, ili da se procesi vode paralelno. U svakom slučaju, to bi otežalo procesni položaj Lečića i povećalo sumnje da je on izvršilac”, kaže Vujačić za MONDO.

Da podsetimo, glumica Merima Isaković do detalja je opisala u knjizi šta se dogodilo kobne noći u stanu Branislava Lečića, kako se izvukla i kome je sve rekla za zlostavljanje. Do najsitnijih detalja je šta je doživela, i objasnila zašto je odlučila da progovori posle 43 godine.

Osim najboljoj prijateljici Radmili, Merima je odmah posle napada ispričala šta se dogodilo još dvojici najbližih drugara sa klase, ali i Gagi Nikoliću koji je, kako kaže “brinuo o njoj kao detetu”.

“U knjizi nisam pomenula ime osobe, nadajući se da je sazrela u odgovornog čoveka koji nikada više ne bi pokušao nikoga da napastvuje. Osećam moralnu obavezu da s javnošću podelim sopstveno iskustvo, u nadi da će moja ispovest biti podrška Danijeli i ostalim, kao i onima, još uvek bezglasno skrivenim žrtvama seksualnog zlostavljanja”, napisala je ona.

(Espreso / Mondo)