in

Miloševića su hteli da VEŽU, Blanuša otkrio šta se ZATIM DESILO!

Slobodan Milošević, Foto: EPA / Vladimir Dimitrijević

Nedavno prikazivanje serije “Porodica”, koja prikazuje poslednjih 48 sati zajedničkog života članova porodice Milošević, opet je u medijski fokus stavila dešavanja iz tog perioda.

Bivši predsednik SRJ i Srbije Slobodan Milošević uhapšen je pre 20 godina.Sve je počelo 30. marta 2001. i završilo se tek posle dva dana, uz žestoku dramu u Vili Mir i sedmočasovne pregovore o predaji.

Milošević je prvobitno nekoliko godina proveo u Centralnom zatvoru u Beogradu i boravio je u čuvenoj ćeliji 1.121 sve do izručenja Haškom tribunalu.

Tadašnji upravnik Centralnog zatvora Dragiša Blanuša jednom prilikom otkrio je dešavanja iz čuvene ćelije.

Blanuša je ispričao da mu je Milošević tada priznao da nema nikog sem porodice i da su mu svi okrenuli leđa.

“Kako da se ne sećam tog dana kada su ga dovezli. Tog dana mi je bio rođendan… U sedam sati ulazim u prostoriju, sam sam, i zatičem stanje: on leži i pokriven je ćebetom koje je staro jedno 50 godina i koje je prošlo hiljadu pranja. Ja onako stojim, prvo se za obraz uštinem, i ovako sam rekao: ‘E moj Miloševiću, gde si ti došao?!'” prisetio se Blanuša tih trenutaka u emisiji Mire Adanje Polak na RTS.

On je ispričao da su se njih dvojica združili, i da su, iako je to bilo zabranjeno, jednom prilikom pili viski zajedno u zatvoru.Tada mu se Milošević ispovedio.

“Razgovarali smo o ljudima koji su ga okruživali, pre svega u policiji, o njegovom lošem izboru ljudi, razgovarali smo o mnogo čemu, o mojoj porodici, njegovoj… Kada je došao, rekao je: ‘Mene su svi napustili osim porodice’, onda sam ja rekao: “Pa eto,to su ti vaši loši izbori'”, rekao je tadašnji upravnik Centralnog zatvora.

Blanuša se prisetio da su ga diskretno, u najobičnijoj marici i u pratnji jednog automobila, iz Centralnog zatvora 28. juna 2001. prebacili u Hag.

“U tom trenutku me nije bio strah, ali mi je bilo teško prilikom same isporuke. Kada mu je pročitana optužnica ispod jednog drveta… bilo mi je iskreno žao. Taj trenutak kad su ga ovi iz Haškog tribunala preuzimali na Institutu bezbednosti… Tužilac mu čita optužnicu, oficir bezbednosti, onako grmalj stoji, ćutljiv, ne progovara, i žena prevodilac. Milošević kaže: ‘Ja ne priznajem Haški tribunal, možete da čitate šta god hoćete’ Milošević se okreće, pita mog komandira: ‘Daj mi cigaru’, ovaj mu daje cigaru, on onako puši bez imalo uzbuđenja. Odužilo se to, čita se optužnica, prevodi na engleski, a onda Milošević prekida: ‘Ne kaže se to tako’. Tužilac ga opomene da ne prekida, a on ništa, bez uzbuđenja”, naveo je Blanuša i dodao:

“Ima jedan trenutak koji je na mene ostavio vrlo jak utisak. Tužilac saopštava: ‘Vi ste sada uhapšeni i sad ste u nadležnosti Haškog tribunala’. Oficir bezbednosti prilazi i ja prilazim i kažem: ‘Ne možete da ga vežete.’ Vidim da, po pravilu službe, to sledi. On me pogleda, a ja nastavim: ‘Ovde, na ovoj teritoriji, nećete ga vezati’ I on pokuša onda da ga pretrese, ali ja i to sprečim”, ispričao je Blanuša.

Milošević je u Hagu proveo nekoliko godina. Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije preminuo je u pritvorskoj jedinici haškog tribunala 2006. godine.