in

Na zapadnoj hemisferi se očekuje da će Srbija prihvatiti nezavisnost KiM

Foto: RTV Pink printscreen

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da se prva tema sednice Saveta za nacionalnu bezbednost odnosila na KiM odnosno na rizike sa kojima se suočavaju građani srpske i nealbaske nacionalnosti na KiM i pritiske za priznanje.

Vučić je naglasio da se na celoj zapadnoj hemisferi očekuje da će Srbija prihvatiti nezavisnost KiM i da je situacija izuizetno teška.

– Srbija se nalazi, ne želim da kažem u bezizlaznoj poziciji, ali se nalazi u teškoj poziciji. Nastavak dijaloga očekujemo početkom maja i bićemo spremni za taj dijalog. Na celoj zapadnoj hemosferi se očekuje da će Srbija prihvatiti nezavisnost Kosova – rekao je Vučić

Predsednik Srbije je dodao da je razmatrana pozicija našeg naroda na KiM i kako da im se pomogne.

– Albanske vlasti su htele da naprave dublji razdor unutar srpskog stanovništva. Nešto su uspeli kupovinom ljudskih duša južno od Ibra, a na severu apsolutno ništa. Doneli smo određene mere da ljudima pružimo nadu u okviru srpskih institucija – naveo je Vučić.

Dodao je da ćemo glasnije i jasnije insistirati na sprovođenju Briselskog sporazuma, odnosno na formiranju Zajednice srpskih opština kako je dogovoreno.

– Pozivamo se na reči evropskih predsedstavnika da to što je dogovoreno mora biti ispunjeno – rekao je Vučić.

Bonus video:

(Espreso/Kurir)