in

Njegova žena me je gađala FLAŠOM!

Pesma „Vakcina”, koju izvodi Goci bend, postala je hit za svega nekoliko dana, što se vidi i po Jutjub trendingu. Tako je podsetila na krajišku muziku, koja je nepravedno zapostavljena u medijima, ali zato njene izvođače ne zanemaruje publika. Krajiške pesme krase duhoviti, ljubavni tekstovi, kao i njena nacionalna, rodoljubiva nota.

Jedno od najzvučnijih imena u ovoj vrsti muzike jeste sigurno Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža. Baja je popularnost stekao devedesetih, pevajući rodoljubive ratne pesme.

“Najviše mojih pesama nastalo je u ratno doba. Tada sam bio u finansijskom smislu najsiromašniji, ali sam bio duhovno najjači”, rekao je jednom prilikom Baja, čije su najpoznatije pesme „Božić je”, „Ne volim te, Alija”, „Zove Dinara”, „Kad sam bio mali”…

Krajišku muziku popularišu i Sinovi Manjače. Drugovi iz detinjstva su bez ikakvog plana krenuli da pevaju 1996.

“Inspiracija je život, tekstove nam piše naš član Dragan Grujičić Čupo, kao i Lazo Pajčin”, rekao je za Objektiv Miodrag Klincov, prvi glas ove grupe, a potom otkrio ko je po njemu najbolji.

“Jandrino jato, od njih je sve krenulo”, zaključio je Miodrag, a baš su oni ispustili sada jedan od najvećih hitova Sinova Manjače.

foto: Yotubescreen

“Došli smo do pesme „Brat i sestra”, koja je bila namenjena Jandrinom jatu, ali oni su je odbili, niko drugi je nije prepoznao, a pesma je za sva vremena. Mi smo je ponudili Ćani, ona se oduševila, i sad imamo hit koji će se dugo pevati”, rekao je Miodrag, pa nam izdvojio još nekoliko pesama.

“Zavisi i od vremena, a i od prilike, ali mogu da izdvojim „Pije mala”, „Devedeset dana”, „Lolo, lolo”. Naša publika je iz svih sfera, ima i političara, mi pevamo za sve. Na festivalu „Manjače” 2019. bili su Aleksandar Vulin i Milorad Dodik, koji su posetili sve šatore i ispoštovali sve muzičare. Ispod našeg šatora se popije oko 400 gajbi piva i tu ne računam manje flaše”, otkrio nam je Miodrag.

Što se tiče ženskih predstavnika, tu je Mara Stjepanović, bivša članica grupe Mara i derventske lole, koja je nastupala sa pokojnim suprugom Novom, a od 2015. godine peva sama.

“Najviše uzmeš kada uđeš u publiku, a najbolje prolazimo kad krenu „Ja sam Mara” i „Trese mi se lada”, rekla je Mara, a zatim nam otkrila ko je za nju najbolji izvođač.

Mara Stjepanović
foto: youtubescreen

“Sigurno je najjači Goci bend, pričali smo o duetu, možda i dođe do saradnje”, rekla je Mara, čiji su nastupi uvek uzbudljivi.

Kad sam bila u Americi, prišla sam nekim gostima, sela čoveku u krilo da mu kažem: „Gde si, brko”, međutim, njegova žena je bila za tim stolom, a ja to nisam znala. Gađala me je flašom soka u glavu”, ispričala je Mara.

Stanojku Mitrović, poznatiju kao Ćana, kolege su prigrlile, jer je iz Krajine, iako peva „prave” narodnjake.

Ćana
foto: Youtube

“Nemam krajiške pesme, ja sam narodni pevač, ali sam predstavnik Krajišnika u nekom smislu jer sam njihova, oni me tako doživljavaju. Jedina pesma koja vuče malo na taj krajiški melos jeste duet „Brat i sestra” sa Sinovima Manjače, a uradila sam pesmu i s Marom i derventskim lolama”, rekla je Ćana, koja je rekla i ko je po njoj najbolji među Krajišnicima:

“To je bio Bora Drljača. Sad kad se Bora upokojio, onda Baja Mali Knindža”, rekla je Ćana.

Bora Drljača je preminuo prošle godine. Njegove najpopularnije pesme su „Stari vuk”, „Plači, mala, plači”, „Nema raja bez rodnoga kraja”, „Sa Manjače krenuli su vuci”…

(Espreso/Objektiv)