in

NOVE MERE REPUBLIČKOG ŠTABA Raspušteno šest objekata za izolaciju osoba zaraženih korona virusom

Republički stab za vanredne situacije danas je raspustio karantine za smeštaj zaraženih osoba od virusa korona (SARS-CoV-2).

Na predlog Instituta za javno zdravstvo RS od 1. jula ove godine nalaže se prestanak rada sledećih republičkih objekata za izolaciju karantinskog tipa: JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske na lokaciji-stara pulmologija, JZU Bolnica „Srbija“, Istočno Sarajevo, na lokaciji-stara pulmologija, JU Dom učenika Bijeljina“, Bijeljina, JU „Dom učenika Trebinje“ i JU „Dom učenika Doboj“, prenosi Srpskainfo.

– Republički štab zadužio je koordinatore za zdravstvena pitanja u navedenim objektima da do srijede, 1. jula obave pregled lica koja se nalaze u izolaciji u navedenim objektima i u zavisnosti od medicinskog nalaza higijensko – epidemiološkim službama nadležnih domova zdravlja dostave informacije i preporuče da se lica bez simptoma i sa blažim simptomima upute u kućnu izolaciju, a lica sa srednje teškim i teškim simptomima upute na bolničko lečenje – navdeno je u saopštenju Republičkog štaba.

Kako se ističe HES službe nadležnih domova zdravlja zadužene su da od sutra, 30. juna, osobe sa testom pozitivnim na SARS-CoV-2 koja su bez simptoma i sa blažim simptomima upućuju u kućnu izolaciju, a lica sa srednje teškim i teškim simptomima upućuju na bolničko lečenje.

– HES službe domova zdravlja zadužene su da, ukoliko lica zaražena virusom SARS-CoV-2 nemaju uslova za obavljanje kućne izolacije prema preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u saradnji sa lokalnim kriznim štabovima obezbede izolaciju za ista – navodi se u saopštenju.

Kako je rečeno Republički štab za vanredne situacije doneo je i Zaključak o potrebi nabavke testova za RT-PCR aparat za dokazivanje SARS-CoV-2.

– Saglasni smo da se izvrši nabavka 25.000 komada testova za RT-PCR aparat za dokazivanje SARS-CoV-2, za potrebe zdravstvenih i drugih ustanova u Republici Srpskoj. Za realizaciju ovog zaključka se zadužuje JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske koji će o realizaciji istog obavestiti Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite – istaknuto je u saopštenju Republičkog štaba nakon današnje sednice u Banjaluci. Istaknuto je i da je donešen zaključak o donaciji direktnih antigenskih testova za dokazivanje „SARS-CoV-2“ javnim bolničkim ustanovama.

Foto: Tanjug/AP

Donacija testova bolnicama u RS.

Kako je navedeno izmenjen je raniji zaključak te se novim zabranjuje do 6. jula 2020. godine takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista osim za sledeće sportove bez prisustva publike: atletika, biciklizam, bodibilding, vazduhoplovstvo, kajak, kanu i rafting, stoni tenis, streljaštvo, tenis, auto-moto sport, gimnastika, planinarstvo, badminton, veslanje, sportovi podvodnih aktivnosti, sportski ribolov, konjički sport, streličarstvo, golf, dizanje tegova, jedrenje i triatlon.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0