in

O ČEMU SVE RASPRAVLJAJU Okupacija svemira poslanicima važnija od “zemaljskih” problema

Pred poslanicima u Parlamentu Bosne i Hercegovine, u moru izveštaja, izmene zakona i ostalih tački dnevnog reda, ponekad se nađu dokumenti koji, na prvu, nemaju mnogo veze s dešavanjima u ovoj državi.

Najviše pažnje svakako je privukao dokument usvojen početkom godine vezan za “odnos BiH i svemira”. Njegovim usvajanjem BiH se obavezala da neće okupirati Mesec niti druga nebeska tela.

Reč je o Ugovoru o načelima, kojima se uređuje delovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mesec i druga nebeska tela.

– Pravila korištenja svemirskih resursa mogla bi pričekati, bar dok se ne urede ovozemaljska – izjavio je tada poslanik SDS, Mirko Šarović, dodajući da ovo nije bilo nevažno, ali da je ipak trebalo dati više pažnje bitnijim stvarima.

Osim što je obećala da neće okupirati Mesec, BiH za pre nekoliko godina založila i za suverenitet Azerbejdžana. Na ovu rezoluciju iz 2016. godine nedavno je podsetio poslanik SDP, Saša Magazinović.

– Da li znate da je Parlament BiH usvojio rezoluciju kojom podrzava suverenitet i teritorijalnu celovitost Azerbejdžana, te uz to osuđuje zločin protiv čovečnosti, koji se desio u Nagorno-Karabahu – poručio je Magazinović.

Radi se o Rezoluciji o uvažavanju i podršci suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Republike Azerbejdžan usvojenoj 2016. godine.

– Rukovodeći se ciljevima i principima Ustava UN, normama i principima međunarodnog prava, delegati u Domu naroda pozivaju na ispunjavanje svih preporuka, rezolucija i deklaracija međunarodnih organizacija, naročito četiri rezolucije Saveta bezbednosti UN u vezi s jermensko-azerbejdžanskim nagornokarabaškim konfliktom, a takođe na hitno, potpuno i bezuslovno izvođenje svih jermenskih vojnih jedinica s okupirane teritorije Republike Azerbejdžan – navedeno je tada u Rezoluciji.

BONUS VIDEO: Dodik: RS i Srbija su oslonjene jedna na drugu

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0