in

OSUĐENIK ZARAŽEN KORONOM Virus ušao u Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici

Kod jednog osuđenika u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, potvrđen je virus KOVID-19 i ovo je jedini slučaj zaraze u ovakvim ustanovama od 29 koliko ih ima u Srbiji, potvrđeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Inficirani osuđenik je odmah izolovan od drugih lica, dobro se oseća, nema simptome i nalazi se pod pojačanim medicinskim nadzorom. Smešten je u delu zavoda koji je namenjen za izolaciju osuđenika, što je jedna od mera koja je na snazi u svim zavodima od 11. marta, prenosi Mitrovica info.

Paviljoni u ovom zavodu fizički su odvojeni jedni od drugih, a osuđenici odvojeno odlaze u šetnju, trpezariju i ostale sportske aktivnosti.

Kako kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, mere prevencije preduzete su od 11. marta i one su i dalje na snazi.

– Kao dodatnu meru prevencije, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je u junu svim zavodima u Srbiji obezbedila 10.000 brzih testova za detekciju antitela virusa korona i to za lica lišena slobode – kažu u Upravi dodajući da su posete licima lišenim slobode u kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji ponovo dozvoljene od 12. maja uz striktnu primenu zaštitnih mera.

Posete se odvijaju uz obavezno prethodno merenje temperature licima koja dolaze u posetu pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica, a za lica lišena slobode (pritvorenici i osuđenici) osim ove vrste zaštite obezbeđeni su im i viziri.

Foto: M.Milaković / RAS Srbija
Zatvor resetke

– Sva novoprimljena lica u zavodima i dalje će biti izdvojena u manjim sobama u periodu od dve nedelje kada će biti pod pojačanim zdravstvenim nadzorom, što je jedna od mera koja je takođe na snazi od 11. marta. Osuđenicima je dok traju sve ove mere produžen boravak na svežem vazduhu, i to duže od 2 sata koliko je zakonom propisano. Omogućavamo im češće telefonske kontakte sa članovima porodice kako bi kroz razgovore sa njima umanjili brigu koju imaju njihovi bližnji.

– Licima se ovih dana savetuje da što više čitaju knjige, pišu pisma porodicama, gledaju filmove, slušaju muziku a sve sa ciljem da se usmere na ličnu snagu kako bi se umanjio osećaj brige i anksioznosti. Tu je naravno i obavezno podsećanje da sami lično pojačaju mere higijene – ističu iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0