in

Radojičić održao sastanak sa predstavnicima privredne komore!

Zoran Radojičić, Foto: Printscreen

Nemačka je jedna od najvažnijih partnera Srbije i Beograda, a više od 400 nemačkih kompanija posluje u našoj zemlji i zapošljava 67.000 ljudi, izjavio je danas gradonačelnik Zoran Radojičić.

On je nakon sastanka sa predstavnicima Nemačko-srpske privredne komore (AHK) rekao da je razgovarano o produbljivanju saradnje, te da su jedne od tema bili i zaštita životne sredine, mobilnost u Beogradu, energetska efikasnost, te pametni koncept funkcionisanja velikih gradova.

“U tim oblastima nemačke kompanije su na veoma visokom nivou”, rekao je Radojičić novinarima.

On je dodao da je jedna od značajnih tema bila i kako da se kroz srpski obrazovni sistem obezbedi kadar koji je neophodan za firme koje bi došle iz Nemačke.

“Sistem dualnog obrazovanja koji se razvija u Srbiji i Beogradu je sjajna osonova da imamo edukovan kadar koji može da zadovolji potrebe i zahteve sofisticiranih kompanija. Koncept dualnog obrazovanja ćemo, pored srednjeg, širiti na visoko obrazovanje i na taj način omogućiti bolji obrazovni kadar”, istakao je Radojičić.

On kaže i da se počelo sa realizacijom adaptivnog sistema za mobilnost u Beogradu, koji je postavljen na 55 raskrsnica, a koji veštačkom inteligencijom upravlja saobraćajem.

“Već se u tom delu vide rezultati značajno bolje prohodnosti saobraćaja. Ukupno 320 raskrsnica će biti u tom sištemu upravljanja i verujem da će se bolja prohodnost u Beogradu i kroz taj koncept vrlo brzo videti”, rekao je Radojičić.

Poručio je da je dobra saradnja sa velikim nemačkim kompanijama, poput “Simensa” već ostvarena, ali se sada treba više usredsrediti na saradnju malih i srednjih preduzeća.

Izvršni direktor AHK Frank Aleter rekao je da je zadovoljan što je 37 kompanija motivisano da učestvuju u inicijativi “Drvo za Beograd”, te da je to samo jedan od projekata čija je realizacija započeta sa Gradom Beogradom.

“Ovo je početak jedne zajedničke saradnje na održivom razvoju privrede. Jedna od tema je i kako osigurati kvalifikovanu radnu snagu, odnosno motivišati i druga nemačka preduzeća da dođu u Srbiju”, rekao je Aleter.

Naveo je i da postoji velika zainteresovanost nemačkih investitora u automobilskoj branši, kao i u metalno-prerađivačkoj oblasti, te u proizvodnji tekstila.

(Espreso/Tanjug)