in

RASPISUJE SE NABAVKA ZA KUPOVINU 100 ZGLOBNIH AUTOBUSA NA GAS! Goran Vesić objasnio da to nije sve!

Goran Vesić, Foto: Filip Plavčić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će danas biti raspisana nabavka za kupovinu 100 zglobnih autobusa na gas.

“U ovo vreme sledeće godine imaćemo te autobuse na ulicama prestonice”, rekao je Vesić novinarima u Beogradu.

Podsetio je da je strategija grada Beograda za smanjenje zagađenja podrazumeva da do 2030. godne u javnom prevozu prestonice više ne bude nijedno vozilo koje koristi dizel gorivo, odnosno da sva vozila budu ekološki prihvatljiva.

“Narednih pet godina kupovaćemo svake godine još po 100 autobusa, tako da ćemo do 2027. godine imati 600 vozila na gas”, rekao je Vesić.

Naveo je da će 2028. godine početi da saobraća prva linija beogradskog metroa, dok će 2030. godine i druga linija biti u funkciji i dodao da tada više u Beogradu nećemo imati nijedno vozilo gradskog prevoza koje ne koristi ekološko prihvatljivo gorivo, odnosno nema pogon koji je ekološki prihvatljiv.

Koliko je to značajno može se, kaže, videti na primeru Pariza koji je sebi postavio cilj da do 2025. ima sva vozila javnog prevoza koja su ekološki prihvatljiva.

“Beograd će samo pet godina posle Pariza postići isti cilj što je sjajna stvar za sve građane prestonice”, rekao je Vesić.

(Espreso/Tanjug)