in

Stamenković se bahatio maminim kolima!

Hitna pomoć, Foto: Printscreen

Nemanja Stamenković (19) iz Beograda koji je optužen da je vozeći „audi A6 kvatro“ 4. januara oko 20.30 časova ove godine na Bulevaru Medijana u Nišu izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli pešaci Andrej Prenkljušaj (12) i Dejan Ilić (48), u momentu udesa kretao se brzinom od najmanje 131 kilometar na čas, što je više nego duplo od ograničenja brzine koja važi na toj deonici, saznaje „Blic“.

Kako se navodi u optužnom predlogu koji je protiv Stamenkovića podiglo Osnovno javno tužilaštvo u Nišu, on se sumnjiči da je vozilom upravljao na način koji predstavlja nasilničku vožnju iz člana 41 stav 1 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i da nije postupio u skladu sa saobraćajnim znakom kojim je propisano da se na toj deonici Bulevara Medijana zabranjeno kretanje brzinom većom od 60 kilometara na čas.

Stamenković se „audijem“ kretao iz pravca Bulevara Cara Konstantina ka kružnom toku na Bulevaru Medijana, kada je izgubio kontrolu i vozilom prešao najpre na travnatu površinu, a potom i na trotoar kojim su išli pešaci. U momentu nesreće sa Stamenkovićem su se u kolima nalazile i dve maloletne osobe, na suvozačevom i zadnjem sedištu vozila.

“Kretao se nedozvoljenom brzinom od najmanje 131 kilometara na čas pa je u visini kućnog broja 26 u Ulici Majakovskog izgubio kontrolu nad vozilom kojim je upravljao, sišao sa kolovoza sa desne strane Bulevara Medijana najpre na travnatu površinu, nakon čega je prešao na biciklističku stazu, a zatim na stazu za pešake na kojoj je nastavio kretanje”, navodi se u optužnom predlogu.

Nastradali Andrej Prenkljušaj i Dejan Ilić su bili leđima okrenuti automobilu koji je velikom brzinom nailazio iza njih. „Audi“ je zadnjim desnim bočnim delom u predelu vrata prvo udario telo dečaka i od siline udarca ga prebacio preko ograde JKP „Naisus“. Automobil je potom, zadnjim desnim delom takođe u predelu vrata, naleteo i na Ilića, koji je šetao sa prijateljem, i odbacio ga na asfalt, nakon čega je nastavio kretanje i vratio se na kolovoz na kome se zaustavio.

Prema navodima optužnice, Andrej je zadobio teške povrede glave, višestruke prelome kostiju i teške povrede unutrašnjih organa od kojih je preminuo na licu mesta. Ilić je zadobio rascep grudnog dela aorte i obimne grudnih i trbušnih organa usled kojih je preminuo sat vremena kasnije u Kliničkom centru u Nišu.

Prema navodima optužnog predloga, Stamenković se tereti da je bio uračunljiv, svestan da postupa suprotno navedenim saobraćajnim propisima kao i da usled svog postupka može tako ugroziti javni saobraćaj da dovede u opasnost živote oštećenih, ali je olako držao da do toga neće doći ili da će to moći sprečiti.

Nije bio ni pijan ni drogiran

Medicinskim analizama utvrđeno je da vozač Stamenković nije bio pod dejstvom ni alokohola ni opijata. Naime, toksikološkom analizom u koja je urađena u Zavodu za sudsku medicinu u Nišu, u krvi i urinu optuženog nije utvrđeno alkohola niti opojnih droga i drugih opojnih sredstava.

Tužilaštvo traži maksimalnih osam godina zatvora

Stamenković je optužen da je počinio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz člana 297 stav 4 u vezi člana 289 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika, za koje se može izreči kazna i do osam godine zatvora. Osnovno javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je da se optuženom Stamenkoviću izrekne maksimalna kazna od osam godina zatvora kao i zabrana upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od pet godina. Rešenjem Vanpretresnog veća Osnovnog suda u Nišu, Stamenkoviću je prošle nedelje produžen prtivor za još 30 dana. Kao razlog za produženje pritvora navdedeno je da se tereti za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko pet godina ili teža kazna sa elementima nasilja a način izvršenja ili težina posledice krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

“Mama, dolazim za 20 minuta…”

Nastradali dečak Andrej Prenkljušaj (12) je iz kuće izašao oko 19 časova te večeri i krenuo do “Stop šopa” da kupi punjač. Po rečima članova porodice, u tržnom centru su sve radnje bile zatvorene, pa je odmah krenuo natrag kući. Majka ga je pozvala u 20.20 časova, rekao joj je: “Mama, dolazim za 20 minuta”. Toliko vremena mu je bilo potrebno da od “Stop šopa” stigne do kuće. To je bio poslednji put da ga je čula.

Dejan Ilić, bio je poverenik sindikata “Sloga” za Niš i otac troje dece kobne večeri izašao je sa komšijom Draganom Ognjanovićem da prošetaju Bulevarom Medijana, kao i više puta ranije. Ognjanović je čudom preživeo jer je auto proleteo tik pored njega ne zakačivši ga, ali Ilić nije imao tu sreću – zadobio je teške povrede od kojih je umro u KC Niš sat vremena kasnije.

Bonus video:

(Espreso / Blic)