in

Staša iznela užasne detalje iz grupe, šokiraćete se kada vidite! (FOTO)

Ona je na Tviteru otkrila da takve grupe postoje, a ubrzo se saznalo i ko stoji iza njih.

Staša Ivković je devojka koja je pokrenula nezapamćenu lavinu na društvenim mrežama. Do nje je došla informacija da na društvenoj mreži Telegram postoje grupe u kojima muškarci razmenjuju fotografije i snimke dece, devojaka i žena, kao i njihove adrese, podstičući se međusobno na stupanje u kontakt sa ženama i primoravanje na seksualne odnose. Jedna od njih je takozvana Ex Yu Balkanska soba, koja ima više od 36.000 članova!!!

U ovim grupama muškarci žene i devojke nazivaju “ku*vama”, tvrde da su “same krive” i da sve “imaju cenu”, iako su snimci koje razmenjuju uglavnom nastali krišom ili u poverenju između partnera u vezi, da bi zatim momci iz osvete delili te klipove bivših devojaka. Posebno su problematični snimci maloletnih lica, pa je tako nedavno u jednoj takvoj grupi poslata fotka dve nage devojčice koje još nisu ušle u pubertet. Takođe , grupama kruži i snimak u kojem tri muškarca u bazenu prisiljavaju devojku na seks sa njima, šamaraju jer im ona kaže da ne želi, a četvrti sve to snima.

– Za saznanje ove grupe sam došla tako što mi se javio jedan dečko koga ja lično ne poznajem. Obratio mi se na Instagramu, poslao mi je skrinšot te grupe, gde je neko od skoro 37.000 njih, poslao moj Instagram profil u cilju da se raspita o meni, da li postoji neka moja gola slika, neki snimak, bilo kakav eksplicitni sadržaj, da li može, kako može doći do mene. To ja sad pričam uopšteno, tako se oni raspituju o profilima devojaka tj. o profilima devojaka sa Instagrama za koje nemaju ništa pa bi oni eto da stupe u kontakt sa njima. Pita se za cenu, da li upražnjavamo seks za novac, kako se najbrže i najlakše može doći do nas itd. itd. Gde se daje i mesto stanovanja tih devojaka, brojevi telefona, razmenjuju se iskustva, koja je kakva, citiram njih, ‘koja je najlakša’, koja je eto toliko laka da mogu slobodno da je, opet citiram njih, ‘da je razrade’, i eto itd, itd. Tako da javio mi se i upozorio me je da zaključam Instagram profil i ukoliko mi budu stizale neke ponude za seks, za novac, ili bilo kakva eksplicitna fotografija od strane muškaraca da ja znam o čemu se radi, zbog čega to dobijam i ja sam mu se na tome i zahvalila i tako sam saznala da ta grupa postoji i saznala sam da to nije jedina grupa, da postoji mnogo grupa, sa po 10,20,30,40 hiljada članova, gde se razmenjuju takva iskustva i takvi sadržaji -ispričala je Staša.

Ova studentkinja iz Vršca je na Tviteru napisala sve saznanja do kojih je došla, nju su retvitovali profili sa velikim brojem pratilaca, akcija se prenela i na Instagram (pogotovo profil Kritički). Sve se dešavalo oko 8. marta, sasvim simbolično, a armija spontano udruženih žena je za rekordno kratko vreme uspela da raskrinka ko stoji iza ovakvih grupa.

foto: Telegram/Printscreen

Sama Staša je uspela da otkrije identitet jednog od administratora grupe Nišlijke, koja broji oko 20.000 članova i “bavi” se samo damama iz ovog grada. Taj mladić se na Instagramu predstavljao kao pitomac Vojne akademije, ali je Ministarstvo odbrane to demantovalo i otkrilo da je u pitanju momak koji je samo odslužio dobrovoljno vojni rok.

Na društvenim mrežama su se pojavile tvrdnje da je taj dečko sin jednog pukovnika. U svakom slučaju je u pitanju osoba koja se zaklela da će štititi Srbiju i sve njene stanovnike (žene i muškarce), ali je ta ista osoba ovako komentarisala svoje postupke:

– Mi smo anonimus grupa i izbacujemo sadržaje 18+, u svim pravilnicima grupa postoje i pravila kojih se pridržavamo. Sad što se neka ku*va našla da palamudi i iskravlja kriv ku*ac, posle je*anja nema kajanja, mi tu, draga damo, nismo krivi, je*i se i dalje i snimaj žešće, ako naletimo na to, objavićemo, jer si ti kriva, a ne mi.

Instagram
foto: Instagram/Printscreen

Još neke tviterašice su uspela da razotkriju i druge administratore i trenutno njihove fotografije i skrinšotovi profila na društvenim mrežama kruže Tviterom.

Podsećamo da je po zakonu krivično delo neovlašćeno fotografisanje i snimanje drugog lica, bez dozvole i da je za to zaprećena kazna zatvora od jedne godine. Drugo krivično delo je neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg snimka ili lika, za šta je zaprećena kazna zatvora do dve godine. Uz to, u pitanju je kršenje ustavnog prava na lično dostojanstvo, krivična dela protiv časti i ugleda žena koje su na snimku. Ova dela se gone po privatnim tužbama, što znači da bi žrtva trebalo uz sve skrinšotove koje može da pribavi, da podnese prijavu policiji.

Međutim, s obzirom na odjek koji je ovaj slučaj imao u javnosti, ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, izjavio je da je Upravi kriminalističke policije dat nalog da istraži ova dešavanja i poručio da će policija ona koji su to postavili naći i da će oni biti kažnjeni.

Telegram
foto: Telegram/Printscreen

Staša kaže da se muškarci u ovim grupama nisu zabrinuli, međusobno se podržavaju tvrdnjama da je nemoguće da će ih sve naći i pohapsiti i smatraju se zaštićenim, jer su u gomili. Takođe, kako se za koju grupu sazna, tako se briše sadržaj u njoj i otvaraju se nove, pa se članstvo tamo prebacuje.

Ipak, Staši su zbog svega počele da stižu pretnje na društvenim mrežama, muškarci joj pišu da će je “sravniti sa zemljom”, da će “videti svoga Boga” i da ona njih ugrožava svojim istupanjem u javnost.

Ovaj slučaj je nekako pokazao u najboljem svetlu žensku solidarnost, u smislu što su Stašu mnoge žene, influenserke, retvitovale, podigle javnost oko ovoga, pa se lakše sve videlo i saznalo.

Međutim, iz njene priče se nažalost zaključuje da u toj grupi ima čak i žena koje učestvuju u blaćenju drugih žena!

– Postoje. Postoje i devojke, koliko sam shvatila a ne bih da 100 odsto tvrdim, koje šalju dobrovoljno ali postoje i devojke koje eto šalju tuđe fotografije koje dobijaju, da li su to devojke iz njihovog grada ili iz čiste neke ljubomore, pakosti, želje da neko bude povređen da se neko sladi, uživa u takvim stvarima, eto ne znam o čemu se radi ali da, postoje i žene, tako da eto ne bih da izostavim i njih jer nisu samo muškarci postoje i žene. Što je još gore. Od muškaraca još nekako i možda mogu i da očekujem i da se pazim ali od žene baš i ne.

Ova hrabra devojka se oseća ugroženo, ali ne želi da odustane od podizanja glasa na ovu temu, jer joj se javilo mnogo devojaka čiji su životi uništeni zbog ovakvih grupa, koje su izvrnute ruglu, idu na psihoterapije, piju antidepresive, a neke su i pokušale da izvrše samoubistva.

– Moram da kažem, pošto ne želim da generalizujem, da postoje i muškarci koji su isto prošli kroz neki vid ovakvog nasilja. Jedan momak mi je ispričao svoju priču gde je devojka na kraju, kada je on raskinuo sa njom, objavila sve njegove slike. I ako su zajedno razmenjivali, što je isto jako bitno da se naglasi, ona je objavila sve njegove slike, zajedno sa njegovim brojem telefona, tako da je taj momak takođe preživeo pakao. Ovo je strašno i nekako motivisale su me te poruke podrške, to su romani koji meni devojke i momci šalju, što se tiče svojih iskustava. Ja pola iskreno ne mogu da pročitam jer mi se povraća, pola pročitam, pola ne mogu da stignem da pročitam i sve tako u krug i konstantno mi stižu nova iskustva – ispričala je Staša

Bonus video:

(Espreso / Mondo)