in

Testirano 775 uzoraka u Federaciji BiH, na korona virus POZITIVNO 69

U protekla 24 časa, u Federaciji BiH testirano je 775 uzoraka, od kojih je 69 pozitivno na novi korona virus.

Novi slučajevi registrovani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10, saopštio je Zavod za javno zdravstvo FBiH.

U Federaciji BiH do sada je testirano 54.940 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.154 osobe, piše Srpskainfo.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1.056 pacijenata, dok su trenutno aktivna 1.042 slučaja pozitivna na COVID-19. Od 56 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 36 osoba je muškog pola i 20 ženskog pola. U protekla 24 sata prijavljen je jedan smrtni slučaj, radi se o muškarcu iz Tuzle (1962).

Što se tiče starosne strukture, 37 preminulih pacijenata je imalo više od 65 godina starosti.

– Bliska interakcija i kontakt omogućavaju prenos COVID-19 bolesti, a širenje infekcije može se usporiti doslednim pridržavanjem mera – održavanje fizičke distance i izbegavanje rukovanja i grljenja, izbegavanje većih okupljanja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru, te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, čestim pranjem ruku i čišćenjem i dezinficiranjem površina koje se često dodiruju. Ključno je odgovorno ponašanje cele zajednice kako bi se lanci prenosa prekidali, a posebno kako ranjive grupe ne bi obolevale, pre svega starije osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima – navode iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0