in

U biseru Vojvodine cena stana od 68 kvadrata košta i do 90.000 evra

Ilustracija, Foto: Profimedia

Sve češće slušamo o Novom Sadu, biseru Vojvodine, kao o “gradu sa velikim potencijalom”. Shodno njegovom rapidnom napretku u poslednjih nekoliko godina, raste i kompletni standard, a to se svakako odražava i na veće cene stanova, i to ne samo u centru.

Ovaj uspeh srpske Atine, međutim, nije došao preko noći. Otvaranje fabrika, zainteresovanost Japanca za Novi Sad, i cvetanje IT sektora – učinili su da ovaj vojvođanski grad zabeleži privredni bum. Štaviše, krajem februara “Nidek” je registrovao firmu u Srbiji, dok je baš u Novom Sadu birao kancelarije.

Tu su još i Gaspromnjeft, Lir (Lear) iz Amerike, britanski Aptiv, nemački lanac apoteka Benu. Mlada radna snaga koja ostaje u Novom Sadu, dobar je pokazatelj da grad napreduje. Ni do sada nije bilo mnogo izazovno stići od njega do Beograda u jednom danu, zarad poslovnih prilika, a očekuje se olakšanje.

Sledi nabavka tri elektromotorna voza koji će moći da dostignu brzinu od 200 kilometara na sat, što znači da će se iz Beograda do Novog Sada, kako je više puta pomenuto, stizati za oko 30 minuta. To je takođe uticalo na rast cena nekretnina u ovom gradu, u poslednjih nekoliko meseci.

Ljudi koji žive u srpskoj Atini neće morati da trajno napuštaju svoj dom, odnosno da se presele u Beograd zbog posla. Dobra saobraćajna veza i napredak infrastrukture nesumnjivo se preslikavaju na stanje na tržištu nekretnina.

Automatski, tu je i zakon ponude i potražnje koji diktira cenu. Najpopularnije lokacije ostaju Grbavica, Nova Detelinara i Liman. U Limanu 1 cene su definitivno najviše i dostižu 1.800 evra po kvadratu, dok druga dva kvarta nude malo niže cene, ali ne ispod 1.500 evra.

Zapravo, prema oglasima sa relevantnih sajtova, ovaj grad nudi i stanove čija cena po kvadratu iznosi 2.200 evra. Kupci sa slabijom platežnom moći uglavnom biraju Adice ili Veternik.

U ostalim naseljima je moguće naći niže cifre, ali recimo da je prosek 1.200 evra po kvadratu. Trenutno je oglašena jedna takva nekretnina u Bulevaru, po ceni od oko 87.500 evra za manje od 70 kvadrata. Dakle, iako ovo naselje ne spada među “top tri” u Novom Sadu, cena po kvadratu ipak nije mala – iznosi skoro 1.300 evra.

Ako uporedimo sa Beogradom, takve cene možemo naći u Žarkovu ili na Vidikovcu, Mirijevu. U nekim perifernim naseljima naše prestonice, kao što je Miljakovac, prosečna cena po kvadratu je čak niža od navedene. U tom delu prosečna cena u starogradnji iznosi oko 1.175 evra.

(Espreso / Telegraf)