in

UBICA GODINAMA ENIGMA ZA POLICIJU U novogodišnjoj noći ubio staricu i pokrio je jastukom

Starica Rabija Čaušević (80) ubijena je tokom novogodišnje noći 31. decembra 2002. godine u svojoj porodičnoj kući u Ulici Kneza Mihaila u Kozarskoj Dubici.

Njeno beživotno telo pronađeno je dan kasnije, a ubica ili više njih koji su učestvovali u krvavom zločinu i danas slobodno šetaju ovim gradom, jer ni nakon decenijske istrage nisu identitifkovani. Komšije i meštani bili su u šoku kada su policijska vozila blokirala inače mirno naselje u kojem je žrtva živela sama u porodičnoj kući, piše Srpskainfo.

Dok je većina Dubičana proslavljala ulazak u Novu 2003. godinu, starica Rabija Čaušević borila se s krvnikom, koji je nasilno upao u njenu kuću. Pokušala je da se bori, ali krvnik je bio jači.

Uviđaj nakon ubistva utvrdio je da se radilo o nasilnoj smrti, te da je Čauševićeva ubijena udarcima u glavu. Veštaci su se izjasni da je to bio tupi predmet. Niko nakon ubistva nije mogao ni pretpostaviti da će ovo mučko ubistvo ostati nerasvetljeno narednih 17 godina. Tokom istrage ubistva starice Rabije Čaušević privedeno je 25 osoba koje su se na bilo koji način dovodile u vezu sa žrtvom. Njih 12 upućeno je na poligraf, ali kao i u mnogim drugim slučajevima nerasvetljenih ubistava, svi koji su upućeni na poligraf ubrzo su pušteni. Niko od privedenih nije zadržan u pritvoru, niti je neko označen kao izvršilac teškog krivičnog dela.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Mučki ubijena starica u novogodišnjoj noći

Rabija Čaušević je, prema priči komšija, u vreme ubistva živela sama s penzijom od par stotina maraka. O njoj se do trenutka ubistva brinula jedna porodica, čiji su je članovi i pronašli prvog dana 2003. godine, prilikom uobičajenog obilaska. Nesrećna starica je poslednji put viđena živa dan uoči Nove godine, kada je ušla u svoju kuću u Ulici Kneza Mihaila u Kozarskoj Dubici.

Beskrupulozni ubica iskoristio je novogodišnju noć kao priliku da kroz bočni prozor na kući nesmetano uđe u unutrašnjost i ubije nesrećnu staricu. Ubici je pošlo za rukom da mirno i neprimetno, nakon krvavog zločina, izađe iz kuće i sve do danas ostane enigma za istražioce.

Javnost, a posebno meštani i poznanici ubijene starice Rabije Čaušević, s pravom se pitaju da li je u kritično vreme u kući starice, koja je primala penziju od par stotina maraka, boravio profesionalni ubica, koji je uspeo prevariti kompletnu policiju i zamesti svoje tragove ili je po sredi bila traljava istraga s neverovatnim propustima, koji su doveli do toga da ubica ostane na slobodi. Istraga ne samo da nije utvrdila identitet ubice, već ni jasan motiv napada na staricu. Ono što je uviđajem nakon ubistva utvrđeno jeste da je kuća starice bila ispreturana, a stvari razbacane.

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Uviđaj

– Ubica joj je zadao nekoliko udaraca u glavu s tupim predmetom, a zatim izvršio premetačinu po kući. Beživotno telo starice pronađeno je u hodniku kuće i prekriveno ćebetom i jastukom. Iako je ubica ispreturao kuću, a posebno spavaću sobu, policija je pronašla novčanik Čauševićeve u kojem je bilo 900 maraka u sitnim apoenima – prisetio se detalja iz istrage odlično obavešteni sagovornik Srpskainfo blizak istrazi.

Tokom istrage utvrđeno je da sa pokojnicom u kontaktu bio i jedan bliski rođak, koji nakon ubistva nije pronađen na adresi koja je upisana kao njegovo mesto boravišta. Ubrzo je za ovom osobom raspisana poternica.

– To privođenje obavljeno je na osnovu informacije dobijene od bliskih članova porodice pokojnice, ali nakon kriminalističke obrade morali smo pustiti osumnjičenog, jer ga nismo uspeli dovesti u vezu s ubistvom Rabije – otkrio je izvor iz istrage.

Tokom uviđaja pronađeni su i DNK tragovi, koji su upućeni na veštačenje, ali ni oni, barem za sada, nisu bili od pomoći da se ubica starice identifikuje. Obdukcija tela ubijene Rabije Čaušević otkrila je neverovatnu istrajnost ubice da okonča život nesrećne starice.

– Prema povredama koje su konstatovane kod žrtve može se zaključiti da je ubica bio istrajan u nameri da zatuče i ubije staricu. Na glavi Čauševićeve tako su pronađeni brojni podlivi, kao i razderotine u predelu lica, odnosno uva i čela – prisetio se sagovornik Srpskainfo. Dodao je kako su u slučaju ubistva Čauševićeve izvršena i brojna veštačenja, te da je čak oduzimana i odeća od osumnjičenih kako bi se analiziralo da li ima tragova krvi ubijene na toj odeći, ali bez uspeha.

– U ovom slučaju uradilo se sve što se moglo, no za nas on nije završen i neće biti dok god ga ne budemo rešili – zaključio je izvor Srpskainfo.

Kompletan dosije o ubistvu Čauševićeve trenutno se nalazi u MUP Republike Srpske – Upravi za organizovani i teški kriminalitet.

– Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske postupaju i preduzimaju sve mere i radnje na rasvetljavanju krivičnog dela ubistva na štetu Čaušević Rabije – izjavila je Mirna Miljanović, portparol MUP Republike Srpske.

Traljave istrage

Na području Banjaluke i regije nakon rata u BiH dogodilo se više od 20 ubistava koja do danas nisu rasvetljena. Glavni razlog su nestručne i traljave istrage, nedostatak krunskih materijalnih dokaza i slično.

Umesto da su se u startu propusti i odgovorni sankcionisali, sve je gurano pod tepih, a predmeti su kasnije prelazili iz ruke u ruku da bi na kraju postali samo broj koji popunjava katastrofalnu statistiku kada je u pitanju broj nerasvetljenih ubistva u Republici Srpskoj.

S druge strane, oni koji su rukovodili istragama u konkretnim slučajevima nikada nisu snosili bilo kakvu odgovornost zbog kardinalnih propusta. Naprotiv, napredovali su u svojim službama, tužilačkim ili policijskim.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0