in

UDARAC ZA PEKING Velika Britanija ZABRANILA upotrebu “Huaveijeve” opreme u svojoj 5G mreži

Velika Britanija će u potpunosti ukloniti “Huaveijevu” opremu iz svoje 5G mreže do 2027. godine, objavila je u utorak vlada Borisa Džonsona.

Ministar kulture Oliver Dauden rekao je Donjem domu da će Velika Britanija izreći zabranu kupovine sve nove 5G infrastrukture od “Huaveija” do 31. decembra 2020. godine, a sva postojeća oprema biće uklonjena do 2027. godine.

Dauden je rekao da Velika Britanija “više ne može garantovati sigurnost” sporazuma sa “Huaveijem” i rekao je da američke sankcije predstavljaju “značajnu materijalnu promenu” što je značilo da Velika Britanija mora da promeni kurs, pišu britanski mediji.

Vlada Borisa Džonsona ranije je ove godine ignorisala upozorenja SAD-a protiv pristanka da “Huaveiju” preda „ograničenu“ ulogu u uspostavljanju njegove 5G mreže.

Međutim, Džonsonov zvanični portparol rekao je u utorak da zbog američkih sankcija Velika Britanija nema drugog izbora osim da promeni kurs.

– Do sledećih izbora primenili smo nepovratan put ka potpunom uklanjanju “Huavei” opreme iz naših 5G mreža – rekao je portparol.

Uprkos postupnom uklanjanju ” iz britanske 5G mreže, vlada ne planira da ukloni kompaniju iz 2G, 3G, 4G ili njene širokopojasne mreže.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0