in

Ukupan javni dug Srbije je 26,7 milijardi evra!

Foto: Printscreen Prva tv

Javni dug Srbije je u potpunosti pod kontrolom, a tvrdnja da smo ukupno zaduženi 50 milijardi evra i da veliki deo tog iznosa dugujemo Kini, daleko je od istine, izjavio je danas ministar finasija Siniša Mali, reagujući na tvrdnje funkcionera Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića.

“Dug Srbije prema Kini je trenutno 1,3 milijarde dolara (1,1 milijarda evra), a ukupni dug naše zemlje na početku godine je 26,7 milijarde evra. Krediti prema Kini su samo četiri odsto od ukupnog javnog duga. Dakle, daleko od onih izmišljenih 50 milijardi javnog duga o kojima Nikezić govori“, naveo je Mali.

U saopštenju za javnost, on je ocenio da je “istina, kao i uvek kada je reč o Nikeziću i njegovom šefu (Draganu) Đilasu, daleko od onoga što on govori”.

Mali je podsetio da se krediti povlače prema realizaciji projekata, i da se otplaćuju onako kako dospevaju.

“Krediti koji se uzimaju ulaze u javni dug tek datumom povlačenja, a ne odmah, pri čemu Nikezić i Đilas ne znaju da se u međuvremenu vraćaju i stari dugovi. To se zove odgovorno upravljanje javnim dugom. To veoma uspešno radimo već godinama unazad. Naš javni dug je na početku godine 52,8 odsto BDP-a, dok se sa druge strane sve najveće svetske ekonomije guše u dugovima i zadužuju enormnom brzinom zbog krize izazvane korona virusom. Ponosni smo što i u najtežim vremenima za ceo svet naš javni dug držimo u potpunosti pod kontrolom“, rekao je Mali.

Dodao je da je, zahvaljujući čeličnom prijateljstvu sa NR Kinom i pametnom spoljnom politikom, Srbija postala jedan od lidera u Evropi i svetu po broju vakcinisanih građana.

„Kina je naš prijatelj i u dobrim i lošim vremenima. Predsednik Srbije je uspeo da nabavi još 500.000 vakcina kineskog proizvođača, što znači da smo do sada dobili već dva miliona ‘Sinofarmovih’ vakcina. Zahvaljujući našoj saradnji i čeličnom prijateljstvu, uspeli smo da izgradimo Srbiju. Naši građani se voze novim putevima i prugama i najzad žive u zemlji koju zaslužuju”, naveo je Mali.

On je naglasio da se u Srbiji gradi i u vreme najveće svetske ekonomske krize.

“I kada se zadužujemo, mi to radimo da bismo dalje investirali, što podiže naš BDP, a Đilas i njegovi pajtosi su se zaduživali da bi u vreme izborne kampanje na nerealnim osnovama povećavali plate i penzije“, ocenio je Siniša Mali.

Dodao je i da neće da dozvoli da mu o ekonomskoj politici pričaju oni koju su za vreme prethodne ekonomske krize dozvolili da stotine hiljada ljudi ostane bez posla.

“Svojom lopovskom politikom učinili su da Srbija stigne do rekordne nezaposlenosti, da se proizvodnje i fabrike ugase, dok su sa druge strane punili svoje džepove. Nikezić je zaduživao Srbiju po rekordno visokim kamatnim stopama, a mi te dugove i dalje vraćamo. S druge strane, zahvaljujući raznim malverzacijama i poslovima koje je radio sa državom, uspeo je da zaradi milijarde dinara”, smatra Mali.

On je pozvao Nikezića da “prestane da obmanjuje javnost i da besramno laže.” “Za razliku od njih, mi smo pokazali šta znači odgovorna ekonomska politika i za vreme krize. Pohvalile su nas sve najvažnije finansijske institucije na svetu, a prethodnu, najtežu godinu, smo završili sa najboljim rezultatom kada je reč o privrednom rastu u Evropi“, zaključio je ministar finansija Siniša Mali.

Bonus video:

(Espreso/Agencije)