in

“VIDELI SMO DA SE VRAĆAJU SA KORONOM U PRTLJAGU” Nehamer o tome zašto je Austrija stavila ZAPADNI BALKAN na spisak posebno ugroženih zemalja

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer istakao je danas da je Austrija zemlje Zapadnog Balkana stavila na spisak posebno ugroženih korona virusom za koje važi upozorenje na putovanje zato što su i same tamošnje vlade preduzele mere iz straha od rasta zaraze.

On je na javnom servisu ORF upitan da li se ne primenjuju dvostruki aršini kada su u pitanju Nemačka, Švajcarska, ali i Rumunija i Češka, a na drugoj strani Zapadni Balkan, posebno apostrofirajući Srbiju, rekao je da je u Srbiji sama vlada podigla nivo upozorenja na situaciju.

Foto: HAYOUNG JEON / EPA;
Karl Nehamer

-Ne mogu da se složim da primenjujemo dvostruke aršine. U Srbiji je sama vlada na najviši nivo podigla upozorenje. To nije izmišljotina Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, već je srpska vlada ocenila ozbiljnom aktuelnu situaciju u Srbiji, rekao je Nehamer.

On je ukazao da austrijske vlasti, zbog toga, moraju veliki broj građana poreklom iz Srbije upozoriti na stanje u toj zemlji.

-Ako srpska vlada preduzima nove restriktivne mere iz straha od rasta intenziteta zaraze, onda moramo to ozbiljno shvatiti, podvukao je Nehamer.

Takođe je i Hrvatska posebno apostrofirana, kao zemlja u kojoj rado letuju Austrijanci, uz napomenu da su brojevi zaraze u Nemačkoj četiri puta veći, u Ssvajcarskoj dvostruko veći, a izjave su fokusirane samo na Hrvatsku.

-Zdravstveni eksperti su ti koji daju svoje ocene. Ministarstvo zdravlja je već istaklo da se ne prati samo broj novozaraženih, već više faktora, a tako i broju testiranja. Ne testiraju sve zemlje jednako. Imamo mnogo ljudi poreklom sa Zapadnog Balkana u Austriji, a tokom leta možemo videti pojačane aktivnosti putovanja. Na to gledamo sa zabrinutošću jer smo već videli da se vraćaju u Austriju sa “koronom u svom prtljagu”, kazao je Nehamer.

On je istakao da korona virus nije pobeđen, i da treba i dalje poštovati mere kao što je neophodna distanca, redovno pranje ruku… Stanovnicima Austrija preporučio je da letuju u Austriji, naglasivši da je turizam važna privredna grana, koja daje veliki doprinos BDP-u.

Isto tako, ukazao je da je dobro letovati u Austriji, jer je to najbezbednije okruženje, pošto se za druge zemlje ne može predvideti razvoj u vezi s korona virusom.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0