in

Vlada Srbije donela važnu odluku, razlog svi znamo

Popis stanovništva odložen je za oktobar, Foto: Beta/Dragan Gojić

Popis stanovništva u Srbiji odgođen je za oktobar zbog epidemije virusa korona, odlučila je Vlada Srbije.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o izmenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine.

Usled epidemiološke situacije izazvane zaraznom bolešću kovid 19, popis koji je trebao da bude sproveden u aprilu ove godine odlaže se za period od 1. do 31. oktobra, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Vlada je usvojila i uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti regionalne državne pomoći i izdvojila 319.804.000 dinara (oko 2,7 miliona evra) za realizaciju Programa podrške unapređenja razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština za 2021. godinu.

Opšti cilj Programa je podrška podsticanju regionalnog razvoja na celoj teritoriji Srbije, sa posebnim osvrtom na podsticanje razvoja nedovoljno razvijenih jedinica lokalne samouprave koje su razvrstane u četvrtu grupu, čiji je stepen razvijenosti ispod 60 odsto.

Danas je usvojena uredba o pravilima i uslovima za dodelu pomoći male vrednosti, koja je sada u potpunosti usklađena sa evropskom pravnom tekovinom.

To je još jedan korak ka daljoj harmonizaciji, u skladu sa obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

(Espreso / Blic)