in

Vučić razgovarao sa Čen Bo! (UŽIVO)

Aleksandar Vučić, Foto: TANJUG PRINTSCREEN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo.

– Danas smo održali važan sastanak gde smo analizirali saradnju sa republikom Kinom. Srbija je u prethodnom periodu napravila neverovatne pomake u saradnji sa Kinom. Srbija je povećala izvoz čak 15 puta, ne 15 odsto, nego 15 puta izvoz u Kinu. Želim da se zahvalim jer sam imao posebnu čast da sačekam još 500.000 Sinofarm vakcina, imali smo veliku podršku Kine kada je to bilo najteže – rekao je Vučić.

– Trudim se da negujem prijateljstvo sa predsednikom Sijem i zahvalan sam mu na tome. Želim da se zahvalim, sinoć sam imao posebnu čast da sačekam još 500.000 vakcina na aerodromu – dodao je predsednik.

O privredi i investicijama

– Postigli smo dogovore za izvoz goveđeg mesa, kukuruza, čekamo dozvole za izvoz jabuga. Postoje Kineske kompanije koje su zainteresovane za investicije. Ono što su naši problemi po tom pitanju je da imamo visoke logističke troškove, razgovarali smo i sa predstavnicima kineske železnice koji žele da pomognu – objasnio je predsednik.

Predsednik je rekao da je spas iz Kine stigla u železaru u Smederevo, i više od 5.000 ljudi ima posao u železari.

Dodao je i da se takođe dobar posao sa kineskom kompanijom obavlja u Boru.

– Imamo velike privredne inevsticije i u Zrenjaninu. Dolaze novi kineski investitori, imamo mnogo projekata – kazao je on.

Sastanku u Palati Srbija prisustvuju pojedini ministri u vladi, Siniša Mali, Branislav Nedimović, Irena Vujović, Tomislav Momirović, te zamenik gradonačelnika Goran Vesić i drugi.

Sastanku u Palati Srbija prisustvuju pojedini ministri u vladi.

Aleksandar Vučić
foto: TANJUG PRINTSCREEN

Podsetimo, u Srbiju je sinoć iz Kine stiglo 500.000 vakcina protiv koronavirusa, a predsednik Vučić ih je sam dočekao, mimo protokola.

“Još jednom iskazujem poštovanje kineskom predsedniku Si Ðinpingu i prijateljskom kineskom narodu”, rekao je Vučić i dodao da je do sada u Srbiju stiglo 2.620.000 vakcina, a da je ukupno ugovoreno 13.350.000.

Predsednik Vučić je pozvao građane da se vakcinišu, “da na taj način spasavamo živote i da se borimo za našu Srbiju”.

“Zahvalan sam Narodnoj Republici Kini, hvala vam. Ponosan sam na Srbiju. Živela Srbija”, rekao je predsednik.

(Espreso)