in

Žalili su se na probleme, sin ih je našao

Ileana Ursu Nenadić i Milan Nenadić, Foto: Facebook

Novosadski bračni par književnika Ileana Ursu Nenadić i Milan Nenadić nastradali su u noći između subote i nedelje u porodičnoj kući u Reljkovićevoj ulici u Petrovaradinu. Kako saznaje ’’Blic’’, do tragedije je došlo zbog neispravne gasne instalacije koja je dovela do curenja gasa.

Njihova tela zatekao je sin Filip, koji je odmah pozvao policiju i Hitnu pomoć, koja je nažalost, mogla samo na licu mesta da konstatuje smrt.

Komšije književnika i dalje su u šoku i ne mogu da veruju da su ih na taj način napustili Ileana i Milan za koje imaju samo reči hvale.

– Čuo sam da se nekoliko vozila parkira ispred kuće i kada sa pogledao kroz prozor shvatio sam da se nešto desilo. Izašao sam i čuo strašnu vest. Ne znam šta mi je strašnije. To što ih je zatekao sin koji je kao i svake nedelje došao na ručak ili to što su tako preminuli. Oni su toliko skladno i lepo živeli da mi je prosto neverovatno da su tako završili – priča nam jedan komšija preminulih književnika.

Priseća se i da su se Nenadići jesenas na početku grejne sezone žalili da imaju problema sa gasnim kotlom te da su zvali majstore da im to poprave.

– Većina nas u ovom delu grada koristi gas, ali niko ne pamti da je ikada došlo baš do ovakve tragedije. Slušali smo mi uvek razne priče, pa čak i bili svedoci da nekada gas izazove požar, ali su nam informacije o tome da se neko uguši od plina bile uvek nekako daleke i nikada nismo mislili da to može da se desi u našem komšiluku. Ispostavilo se nažalost da nismo bili upravu i zato moramo svi da pazimo – zaključuje naš sagovornik.

Splet nesrećnih okolnosti

O ovom tragičnom slučaju obavešteno je nadležno javno tužilaštvo koje je naložilo obdukciju tela nesrećnog bračnog para, a inspekcijske službe trebalo bi da utvrde zbog čega je tačno došlo do curenja gasa.

Kako saznajemo, preliminarni rezultati istrage pokazali su da u ovom slučaju nema nikakvih indicija da je reč o bilo kakvom krivičnom delu već da je posredi splet nesrećnih okolnosti koji je doveo do velike tragedije.

Povodom tragedije u Petrovaradinu oglasilo se i preduzeće za distribuciju gasa, održavanje i izvođenje “Novi Sad-Gas” čiji je v.d. direktora Milan Đukić izrazio duboko žaljenje zbog nesreće u kojoj su preminuli novosadski književnici.

– U ovom, kao i u nekoliko prethodnih slučajeva slične vrste uočen je problem održavanja, popravki i prepravki na unutrašnjim gasnim instalacijama, koje potrošači vrše samostalno ili bez asistencije ovlašćenih stručnih servisera, a koje su u najvećem broju slučajeva uzrok ovakvih i sličnih nemilih događaja. U cilju prevencije i sprečavanja ovakvih nemilih događaja “Novi Sad-Gas” će sa računima za februar mesec poslati potrošačima obaveštenje kako da obezbede unutrašnje gasne instalacije i podsetiti ih da je za njihovo redovno održavanje i kontrolu, kao i za sve popravke i prepravke i bilo kakve intervencije, neophodno angažovati stručna lica – istakao je Đukić.

Dirljivi oproštaji kolega

Tokom jučerašnjeg dana na društvenim mrežama od preminulih književnika opraštali su se prijatelji i poštovaoci njihovog rada i dela.

Pesnik Mošo Odalović kratko je opraštajući se od Ileane i Milana napisao: Pokoj dušama njinim. Milan Nenadić – Ileana Ursu, zanavek sklopljena bračna antologija.

Od Ileane i Milana na Instagramu se oprostio i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović koji je bio veliki poštovalac njihovog lika i dela.

On je uz nekoliko stihova iz Milanove knjige ’’Pola kapi rose’’ napisao: ’’Strašno me je pogodila vest da su danas tragično nastradali veliki srpski pesnik Milan Nenadić i njegova supruga pesnikinja Ileana Ursu Nenadić. Poslednji put bili smo zajedno na Međunarodnom pesničkom festivalu koji se u Novom Sadu održava početkom septembra. Milan je bio veliki pesnik, boem, zanimljiva i višeslojna duša neprevaziđenog književnog izraza. Oleana je mnogo zadužila srpsku i rumunsku književnost svojim delima, prevodima i antologijama. Zaista sam tužan dok ovo pišem jer sam bio svedok njihove čiste i neprolazne ljudske i književne veličine’’.

Bogate karijere

Podsetimo, pesnikinja i prevoditeljica Ileana Ursu Nenadić rođena je 1954. godine u Zrenjaninu. Prevodila je na rumunski jezik savremene srpske pesnike, kao i modernu poeziju pisanu na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini. Sa rumunskog je prevodila dela savremenih rumunskih pesnika. Sačinila je dvojezičnu Antologiju savremene rumunske poezije koja se stvara u Vojvodini, takođe dvojezične Antologiju legendi i bajki Rumuna iz Vojvodine i zbornik Pisci na granici.

Objavila je deset knjiga poezije (na rumunskom i srpskom jeziku). Poezija joj je prevođena na italijanski, engleski, francuski i švedski. Zastupljena je u više antologija i zbornika poezije.

Dobitnica je nagrada: “Pečat varoši sremskokarlovačke”, “Stražilovo” za najbolju knjigu pesama, nagrada “Lumine”, Nagrada Saveza književnika Rumunije za najbolji prevod za 2000, Međunarodna nagrada “Valahija” za doprinos književnosti i književnom prevodilaštvu, Orden “Mihaja Emineskua” u Rumuniji za doprinos kulturi, Zlatna značka KPZ Republike Srbije.

Milan Nenadić rođen je 1947. godine u Grkovcima. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Nakon toga je živeo u Beogradu, Zrenjaninu, a od 1998. u Novom Sadu.

Osim poezije, pisao je književnu kritiku, eseje i prevode. Dobitnik je Pečata varoši sremskokarlovačke, Dučićeve nagrade, nagrade Udruženja književnika Srbije, nagrade “Milan Rakić”, počasne nagrade BIGZ-a, nagrade Univerzitetske riječi za knjigu godine, Zmajeve nagrade, Kočićevog pera, nagrade “Branko Ćopić” i drugih.

Bonus video:

(Espreso / Blic)