in

ZORANA PROGOVORILA O ONOME O ČEMU SVI ĆUTE! Vreme je da se rešimo ovog ZLA

Dr. Zorana Mihajlović, Foto: Rina

„U susret Međunarodnom danu žena, ne možemo a da se ne osvrnemo na pojavu koja predstavlja ozbiljnu povredu ženskih i dečijih prava, a to su rani i dečiji brakovi, naročito prisutni u romskoj zajednici. Na nama kao društvu je da stereotipe rušimo, a prakse koja su štetne menjamo. Jer dečiji brakovi ostavljaju katastrofalne posledice na mentalno i fizičko zdravlje devojčica, ali i na društvo u celini“, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je podsetila da je na inicijativu UNICEF-a i Koordinacionog tela formirana Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova, kako bi se kroz zajednička i koordinirana zalaganja unapredila prava dece, naročito one iz najugroženijih kategorija.

„56 odsto devojčica romske nacionalnosti se uda pre 18. godine, a svaka šesta pre navršene 15. godine. To ostavlja ozbiljne posledice po njihov život, jer prekidaju svoje školovanje, rano rađaju, što njih i njihove bebe izlaže brojnim zdravstvenim rizicima i stopi smrtnosti koja je duplo veća nego u opštoj populaciji, a neretko su izložene i nasilju u porodici i siromaštvu. Kroz Nacionalnu koaliciju koju čine predstavnici resornih institucija, ali i udruženja koja se bave položajem Roma i Romkinja u društvu, radimo na tome da ovu pojavu koja utiče na zdravlje, obrazovanje i pravo na život bez nasilja iskorenimo“, rekla je Mihajlovićeva.

Bonus video:

(Espreso/RINA)