in

(VIDEO) Ovako na delu izgleda BORBENI HELIKOPTER Vojske Srbije

Nabavka helikoptera H-145M, Mi-35 i Mi-17 veliki je tehnički iskorak za Vojsku Srbije, a posebno za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu, vid vojske koji je u poslednje tri godine opremljen novim i najsavremenijim sredstvima naoružanja i vojne opreme. Posle više od 25 godina Srbija je nabavila devet “Erbasovih” savremenih višenamenskih helikoptera H-145M, najsavremenijih u svojoj klasi, i to četiri za Policiju i pet za Vojsku Srbije koji su u naoružanje i vojnu opremu uvedeni prošle godine.

H-145M je višenamenski helikopter namenjen za transport ljudi i sredstava, obavljanje traganja i spasavanja, medicinsko prevoženje, izviđanje i osmatranje bojišta, kao i za vatrenu podršku.

Opremljen je najsavremenijim optoelektronskim i navigacijskim sistemima koji omogućavaju upotrebu u složenim meteorološkim uslovima, danju i noću. Helikopteri H-145M imaju bočnu dizalicu koja ima mogućnost podizanja tereta do 270 kilograma. Maksimalna brzina helikoptera je 265 km/č, krstareća brzina iznosi 240 km/č, dok su maksimalna operativna visina 4.877 metara i dolet 638 kilometara.

Vojska Srbije i naša odbrambena industrija opremaju helikopter H-145M sredstvima iz domaćeg naoružanja i domaće proizvodnje, što je veliko priznanje za naše inženjere, jer su razvili naoružanje koje može biti primenjeno na složenim vazduhoplovnim sistemima.U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme “Nikinci” obavljena su ispitivanja našeg vazduhoplovnog naoružanja koje su razvili Vojnotehnički institut i “Jugoimport-SDPR”, a proizvela pančevačka “Utva”. Reč je o raketnom lanseru 80 mm i gondoli sa mitraljezom 12,7 mm na helikopteru H-145M za gađanja u dnevnim i noćnim uslovima iz leta, koji su u ispitivanjima pokazala odlične rezultate.

Održavanju vazduhoplova posvećuje se velika pažnja te je izgrađen novi hangar za smeštaj vazduhoplova i akumulatorska stanica na aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, koji u potpunosti obezbeđuje uslove za smeštaj tehnike za održavanje helikoptera, pored ostalog i H-145M. Posle više od 20 godina izgrađen je savremeni objekat koji može da obezbedi uslove za smeštaj, održavanje i rad na sredstvima.

Podizanju operativnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva doprineo je i proces obuke i usavršavanja vojnih pilota u zemlji i inostranstvu, kao i školovanje podoficira u obnovljenoj Srednjoj stručnoj vojnoj školi. Preobuka pilota i tehničara za H-145M realizovana je u Saveznoj Republici Nemačkoj u „Erbas“ trening centru, dok je u našoj zemlji realizovana obuka za instrumentalno letenje i letenje u noćnim uslovima.

Uz opremanje Ratnog vazduhoplovstva i PVO i stvaranja mogućnosti za rad na modernim sredstvima, piloti i letači Vojske Srbije dobili su najsavremeniju letačku opremu – letačke kombinezone, čizme, rukavice, aktivni veš i novu pilotsku kapu, a znatno je povećan broj naleta nabavkom novih vazduhoplova.