in

“ZAJEDNO SMO OSLOBODILI EVROPU” Godišnjica operacije “Halijard” u kojoj su hrabri Šumadijci spasili više od 500 VAZDUHOPLOVACA

Godšnjica operacije “Halijard”, koja predstavlja najveću akciju spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca, obeležena je danas u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca.

Događaju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ko i američki ambasador Entoni Godfri i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik.

Na mestu akcije spasavanja postavljena je ploča, kao i jarboli sa srpskom i američkom zastavom, a povodom obeležavanja 76. godišnjice ove operacije, oglasila se i ambasada SAD.

“Hvala fondaciji ‘Halijard’ i Vladi Srbije na gradnji ovog sjajnog spomenika hrabrim muškarcima i ženama Šumadije koji su spasili više od 500 savezničkih vazduhoplovaca u Drugom svetskom ratu u najvećoj akciji spasavanja u istoriji. Zajedno smo radili na tome da oslobodimo Evropu i moramo da nastavimo da radimo na tome da Srbiji donesemo evropske integracije”, objavljeno je na Fejsbuk stranici ambasade SAD.

Ovo spasavanje odigralo se 1944. godine, sa pista napravljenih u ruralnim delovima okupirane Srbije i trajalo je do decembra iste godine.

Više od 500 vazduhoplovaca evakuisano je iz Pranjana zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se o njima brinuo i omogućio da budu evkuisani i vraćeni u otadžbinu.

VIDEO: Vučić o misiji Halijard: Dan kada su Srbi i Amerikanci postali braća po oružju