in

Zašto u korona statistici koja se objavljuje svakog dana NEDOSTAJE VAŽAN PODATAK?

Svakog dana, tačno u 15.00 časova, na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” – covid19.rs, objavljuje se najnoviji presek podataka za poslednja 24 sata o epidemiji korona virusa u Srbiji.

Na jednom mestu možete naći broj novozaraženih, hospitalizovanih, pacijenata na respiratoru, ali i preminulih.

Takođe, možete videti i ukupan broj testiranih, zaraženih i preminulih osoba od početka epidemije korona virusa u Srbiji i prvog slučaja registrovanog 6. marta ove godine. Na prvi pogled čini se da su svi podaci tu, ali ipak jedan, prilično važan, nedostaje.

Foto: Ministarstvo zdravlja / screenshot
Grafika aktivnih slučajeva, odnosno hospitalizovanih

Naime, nigde nije moguće videti koliko u ovom trenutku u Srbiji ima osoba koje su zaražene korona virusom. Tako možete da vidite koliko je ukupno bilo zaraženih od početka epidemije, ali više nema podatka koliko je osoba u međuvremenu izlečeno.

Ovaj podatak je ranije bio dostupan javnosti, ali ga sada nigde nema, već je moguće videti da u ovom trenutku imamo 772 hospitalizovane osobe, dok je realno, broj zaraženih, ipak, daleko veći.

Problem je što se sada u “aktivne slučajeve” računaju samo oni u bolnicama, a ranije je to bio slučaj sa svim zaraženim kovidom-19.

Kako su često govorili članovi Kriznog štaba u bolnici završava tek 10-15 odsto zaraženih, dok je većina ostalih bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom koja ne zahteva hospitalizaciju.

Pre dve nedelje, na jednoj od konferencija za štampu Kriznog štaba, dr Darija Kisić Tepavčević je obelodanila da smo 11. avgusta imali 8.799 obolelih. Od tada ovaj broj je sigurno krenuo da pada, ali koliko zvanično iznosi u ovom trenutku nije poznato.

BONUS VIDEO: Korona haos ispred manastira Tumane